IMG_8708 (Kopie)ALBLASSERDAM – De plaatselijke werkgroep tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard is druk bezig met de voorbereidingen voor de Open Monumentendag, die dit jaar op 13 september wordt gehouden. Zij organiseert in samenwerking met Arresleeclub Glijen en Rijen en Boerenwagens Van Asperen activiteiten op het Raadhuisplein te Alblasserdam. Het thema van dit jaar is ‘Op reis’.

De officiële opening wordt om 10.00 uur verricht door Dorien Zandvliet, wethouder van de gemeente Alblasserdam. Tot 16.00 uur zijn er veel voertuigen van vroeger, zoals koetsen, rijtuigen, auto’s, bus, motorfiets en fiets te zien. Ook is er de fototentoonstelling over het thema ‘Op reis’ en zijn er diverse koffers van vroeger te zien. Op het Raadhuisplein is er van alles te doen, zoals het maken van een rondrit in een koets of het nuttigen van een drankje.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een prijsvraag en een tekenwedstrijd over koffers. Ook kunnen zij een ritje op een pony maken.

Het Huis van Zessen is geopend op Open Monumentendag zaterdag 13 september 2014 10.00 – 17.00 uur. Er is een speciale rondleiding over de architectuurreis van Cornelis van Eesteren op Open Monumentendag. Het thema van de monumentendag is dit jaar ‘Op reis’. Van Eesteren reisde een jaar lang door Europa en maakte prachtige reisschetsen van beroemde gebouwen en stadsgezichten. Een deel van deze reistekeningen is te zien in een diashow in de kelder van het Huis van Zessen. De rondleiders van het Huis van Zessen vertellen u alles over wat Van Eesteren allemaal tijdens zijn reis heeft gedaan en waarom zijn architectuurreis zo belangrijk voor hem is geweest.

De Ned.Herv.Kerk, Molenstraat 149 in Kinderdijk is zaterdag open van 10:00 tot 16:00 uur. Voor liefhebbers is het Van Dam orgel te bespelen.