Voorlezen wethouder kraijoALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam doet in de week van 8 tot 14 september mee aan de Week van de Alfabetisering. Zo krijgen vaders van (gemeente) ambtenaren een workshop voorlezen. De landelijke actieweek wordt georganiseerd door de Stichting Lezen en Schrijven met als doel extra aandacht te vestigen op het probleem van laaggeletterdheid. In Alblasserdam staan verschillende activiteiten op het programma. Op woensdag 10 september bezoekt de taalgroep van de Stichting Welzijn Alblasserdam de bibliotheek, waar de deelnemers kennis kunnen maken met taal en alles wat de bibliotheek op dat gebied te bieden heeft.

Woezel & Pip voorleesrecord
Dinsdag 9 september doen verschillende locaties van de WASKO kinderopvang mee aan het Woezel & Pip voorleesrecord. Het is de bedoeling zoveel mogelijk kinderen in Nederland tijdens dit kwartier voor te lezen uit het speciaal hiervoor uitgegeven Woezel & Pip voorleesboekje. Scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en dergelijke die zich hebben aangemeld voor dit voorleesrecord krijgen dit boekje toegestuurd.

De laatste dag van de Week van de Alfabetisering staat in het teken van de Voorleesservice. Dit is onderdeel van de campagne Vaders voor Lezen en heeft als doel zoveel mogelijk vaders aan het voorlezen te krijgen. Onderzoek wijst uit dat slechts één op de vijf vaders regelmatig voorleest. Dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen. Om vaders te stimuleren dit vaker te doen, kunnen bedrijven waar vaders werkzaam zijn lid worden van de Voorleesservice via www.vadersvoorlezen.nl. Zij ontvangen dan elke maand nieuwe boeken en voorleestips.

Workshop voorlezen voor ambtenarenvaders
De gemeente Alblasserdam ondersteunt dit initiatief van harte en biedt ambtenarenvaders daarom op vrijdag 12 september een workshop voorlezen aan, die door de bibliotheek wordt verzorgd. Tijdens hun lunchpauze krijgen ambtenarenvaders en –opa’s (en natuurlijk zijn ook moeders welkom) tips en trucs aangereikt om het voorlezen nóg leuker te maken. Ook heeft de gemeente zich aangemeld voor de Voorleesservice van Vaders voor Lezen, zodat vaders elke maand ‘vers leesmateriaal’ voor hun kinderen krijgen.

Wethouders Dorien Zandvliet (Jeugd) en Arjan Kraijo (Onderwijs) lezen hun kinderen ook regelmatig voor. ,,Niet alleen omdat het gezellig is, maar ook omdat het goed is voor mijn kinderen”, zegt Dorien Zandvliet. Beide wethouders vinden het belangrijk dat kinderen in Alblasserdam een goede start krijgen en vertellen in een filmpje op de website van de gemeente Alblasserdam hoe voorlezen daaraan bijdraagt.