IMG_8129 (Medium)ALBLASSERDAM – Een miscommunicatie tussen de bode en de griffie heeft maandag 18 augustus in de rechtbank van Dordrecht geleid tot een opvallende uitspraak. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de zaak van de 19-jarige B. G. uit Alblasserdam rond 15.30 uur zou worden behandeld door de politierechter. G. wordt er door justitie van verdacht dat hij op oudejaarsdag in 2012 een speelhuisje langs de Wilde Woutstraat in het Damdorp heeft vernield met zwaar vuurwerk.

Verstek
Terwijl G. op de gang in het gerechtsgebouw aan de Steegoversloot zat te wachten, werd zijn zaak ín de rechtszaal bij verstek behandeld. De politierechter ging er namelijk vanuit dat de bode de zaak had uitgeroepen en dat er geen verdachte was verschenen. Later bleek dat dit uitroepen niet (goed) was gebeurd. Toen was echter al wel besloten om de behandeling van de rechtszaak uit te stellen, omdat er nog geen contact was geweest met de gemeente Alblasserdam.

Zelf opknappen
Alblasserdammer G. kwam bij toeval de dienstdoende rechter op de gang van het gerechtsgebouw tegen en ging met hem en de officier van justitie in gesprek. Later vertelde de heer Van Dongen, officier van justitie “We hebben iets creatiefs in gang gezet en zetten in op mediation, waarbij het doel is om de schade en de verhoudingen te herstellen. De verdachte is namelijk bereid èn in staat om zelf de schade te herstellen. Als de gemeente er ook mee instemt, mag hij zelf het speeltuintje op gaan knappen.”

Seponeren
Met een beetje geluk voor G. wordt hij na herstel van de speelvoorziening niet meer vervolgd door het Openbaar Ministerie. “Bij een goed verloop kan het zijn dat de zaak geheel of voorwaardelijk wordt geseponeerd of dat er in de strafeis rekening mee wordt gehouden. Echter, als de gemeente er niets in ziet, gaan we gewoon weer verder via de normale weg in het strafrecht,” aldus Van Dongen.

Creatieve oplossing
Politierechter M. Schönfeld kon zich goed vinden in het voorstel van justitie. “Dit is een creatieve oplossing, die waarschijnlijk voor alle partijen beter is,” oordeelde Schönfeld.

Nog een verdachte
De politie kwam G. op het spoor dankzij alert optreden van een getuige. In april meldde de wijkagent van Alblasserdam dat het onderzoek was afgerond en dat twee personen, een minderjarige en meerderjarige uit Alblasserdam hadden bekend en de ontstane schade moesten vergoeden. “Het gaat om een fors schadebedrag,” meldde agent Jan-Peter de Vreede.  Of de tweede verdachte in de vernielingszaak zich ook nog moet verantwoorden voor de rechtbank, is niet bekend. Als de zaak wordt behandeld, zal dit vanwege de minderjarigheid van de verdachte achter gesloten deuren plaatsvinden.

IMG_8129 (Medium)

IMG_8132 (Medium)

speeltuin wilde woutstraat alblasserdam

Zo zag het speeltuintje er in 2012 uit. De foto’s hierboven zijn van de huidige situatie.