_DSC4208 (Medium)ALBLASSERDAM – Onlangs is in het gemeentehuis in Alblasserdam voor de tweede keer een (oorlogs) veteranendag gehouden. Zo’n vijftig mensen bezochten de bijeenkomst, waarbij een film werd vertoond van een tocht over enkele eilanden van voormalig Nederlands Indië. De dag werd georganiseerd door een voorlopige adviescommissie die in 2013 werd opgericht. De commissie bestaat uit Arie Sanders, Piet Boon en Rinus Pols. De leden van deze commissie zijn op zoek naar nieuwe, jongere mensen.

Jongere mensen
“Twee van ons hebben al een oudere leeftijd (beiden ruim boven de 80, red.). We moeten er daarom rekening mee houden dat we een keer willen of, door omstandigheden, moeten stoppen. We willen graag wat jongere mensen achter de hand hebben, die ons werk over kunnen nemen,” vertelde medeorganisator Arie Sanders.

Niet veel werk
Veel werkzaamheden zijn er volgens Sanders niet nodig. “Het betreft hoofdzakelijk het samenstellen van een jaarlijks programma voor een veteranendag in Alblasserdam. Personen die er iets voor voelen, kunnen contact opnemen met de heer Rinus Pols op het nummer 078-6912166,” aldus Sanders.

Succes
De eerste Alblasserdamse Veteranendag werd in 2013 gehouden en was meteen een succes. 45 gasten kwamen die dag naar het gemeentehuis. Dat was veel meer dan waar de organisatie op had durven hopen. Ook dit jaar zat de burgerzaal weer vol veteranen. De bijeenkomst werd geopend door wethouder Dorien Zandvliet.

Veteranen
“En wat veteranen zijn? Dat zijn personen die in 1940 in Nederland in militaire dienst waren. Tevens alle militairen die na 1945 in dienst zijn geweest. Hetzij vrijwillig of dienstplicht en onder andere zijn uitgezonden naar Nederlands Indië, Korea, Nieuw-Guinea, Israël, Egi, Libanon, Irak, Congo, Kosovo en Mali,” legt Sanders uit.

Vermiste onderbroek
Volgens de Alblasserdammer is er onder veteranen duidelijk behoefte om elkaar te ontmoeten. “Toen, in de veertig/vijftig, werd er nauwelijks over gepraat. Je kwam na 2,5 à drie jaar dienst met de boot aan in Rotterdam. Daar stonden bussen klaar op de kade en kon je naar huis. Na ongeveer zes weken na thuiskomst ging je demobiliseren. De kleding werd ingeleverd en ondanks dat je lang van huis was geweest, moest je een vermiste onderbroek of sok gewoon betalen,” herinnert Sanders zich.

Draaginsigne
Hij vervolgt: “Als herinnering hebben we later wel een certificaat, behorende bij het ereteken voor Orde en Vrede gekregen. In 2002 hebben we een draaginsigne Veteranen ontvangen. Die mag alleen op burgerkleding worden gedragen.”

Stokje overnemen
Sanders sluit af met: “Ik hoop dat er jongere veteranen zijn die het stokje over willen nemen en deel willen nemen in de adviescommissie, zodat de veteranendag jaarlijks gehouden kan blijven worden in ons dorp. Het wordt voor veel mensen in Alblasserdam, gezien hun leeftijd, steeds lastiger om naar de landelijke veteranendag in Den Haag te gaan.”

_DSC4208 (Medium)

_DSC4179 (Medium) _DSC4180 (Medium) _DSC4181 (Medium) _DSC4183 (Medium) _DSC4186 (Medium) _DSC4191 (Medium) _DSC4198 (Medium) _DSC4202 (Medium) _DSC4203 (Medium) _DSC4208 (Medium) _DSC4214 (Medium)

Deel dit bericht via...