ALBLASSERDAM – Marcel Ritmeester (68) is door het Gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van diefstal. In februari 2013 werd de Papendrechter door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, omdat hij zich in 2012 schuldig gemaakt zou hebben aan het stelen van tientallen waardevolle gereedschappen vanuit zijn voormalige bedrijf in Alblasserdam, waar hij eigenaar van was. Het ging daarbij om onder meer schuurpapier, boormachines en verfspuiten.

Vrijspraak
In hoger beroep hielden de beschuldigingen geen stand. Zelfs het Openbaar Ministerie bij monde van de advocaat-generaal, dat Ritmeester moest aanklagen, pleitte voor vrijspraak. Het Hof ging daarin mee en kwam tot de conclusie dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs was, om de 68-jarige te veroordelen. De rechters spraken hem daarom vrij van alle ten laste gelegde feiten. De veroordeling van de politierechter in Dordrecht was volgens de rechters onterecht.

Dolk
De zaak werd aangespannen door Willem Schulpen, huidig eigenaar van het Alblasserdamse timmerbedrijf. Schulpen werd naar eigen zeggen getipt over gestolen spullen en besloot poolshoogte te nemen bij de oud-eigenaar, die toen nog als werknemer in loondienst was. “Toen ik zag wat er allemaal stond, schrok ik me kapot. Voor ruim tienduizend euro stond er opgeslagen in zijn ruimte. Verder bleek dat hij dingen meenam uit mijn bedrijf, dat namaakte en dat aan zijn vroegere klanten verkocht. Het voelde voor mij als een dolk in mijn rug,” vertelde Schulpen tijdens de behandeling van de zaak in Dordrecht.

Eigen spullen
Ritmeester vertelde tegenover de politierechter dat hij spullen had meegenomen toen hij nog eigenaar van het bedrijf was: “Het was mijn eigen bedrijf en ik had wat spullen vanuit de BV meegenomen naar mijn hobbyruimte. Na de verkoop van het bedrijf heb ik die spullen daar laten staan, in de veronderstelling dat ze gewoon mijn eigendom waren. ”

Onder druk zetten
De spullen werden na overleg ingeladen en teruggebracht bij het bedrijf. Ritmeester deed dit om ‘van het gezeur af te zijn’. “Meneer Schulpen is iemand die een ander vreselijk onder druk kan zetten. Dat hou je niet voor mogelijk. Daar kan ik niet tegenop,” aldus de oud-directeur.

13.000 euro
Eigenaar Schulpen had tijdens de zaak een vordering van 13.000 euro ingediend voor onder meer de juridische kosten, de kosten die gemaakt zijn om R. te ontslaan, de reiskosten en meer. Nu Ritmeester vrijgesproken is, is ook deze vordering definitief van tafel. De politierechter oordeelde eerder al dat de vordering onvoldoende onderbouwd was.