100000e bezoeker werelderfgoed kinderdijkKINDERDIJK – Familie Konings uit Steenbergen is woensdag 30 juli in het zonnetje gezet, omdat één van de vier gezinsleden exact de 100.000e betalende bezoeker van 2014 van het Werelderfgoed Kinderdijk is. Twan Konings, zijn vrouw Sandra en kinderen Eline (9) en Vincent (6) kwamen naar de molens van Kinderdijk voor een ‘dagje Holland’. Terwijl zij in de rij stonden om te betalen, werden zij nietsvermoedend op de schouders getikt en vervolgens uitgebreid in het zonnetje gezet.

De kinderen kregen een pet, de ouders een bloemetje en een tasje met souvenirs. Het hele gezin kreeg een gratis dagje Kinderdijk, inclusief rondvaart en een handdruk van wethouder Fatih Özdere en directeur Johan Mellegers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek).

Meer schepen
De Swek lijkt er aardig in te slagen om steeds meer bezoekers een kaartje te laten kopen. Vorig jaar, een recordjaar met een totaal aantal van 168.000 betalende bezoekers, is de honderdduizendste bezoeker met een kaartje eind augustus ontvangen. Nu is dat dus al een maand eerder. Volgens Swek-directeur Mellegers is dit mede een gevolg van gerichte marketing bij bekende touroperators, waarbij is aangedrongen om vooraf een kaartje te kopen. Verder is er geprobeerd om bezoek via het water naar het molengebied te brengen. Dit jaar leggen 900 schepen in Kinderdijk aan. Vorig jaar waren dat er nog 600.

Kwaliteitsimpuls
In de afgelopen maanden heeft het molengebied een flinke kwaliteitsimpuls gehad. Zo is er een tweede bezoekmolen bijgekomen, de Museummolen Blokweer. De ‘oude’ Museummolen Nederwaard is heringericht: Nieuwe verlichting met bijna honderd LED-spots en een expositie over het leven van de molenaarsfamilie Hoek, een bekende naam op en rond de Kinderdijkse molens. Daarnaast is een nieuwe elektrische rondvaartboot aangeschaft, die bemand wordt door vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers in Kinderdijk ligt inmiddels rond de 170.  De opbrengsten van het toerisme zijn voor de Swek een middel om het molengebied te onderhouden en te beheren voor toekomstige generaties.

100.000e  bezoeker 2000k (Medium)