brandstichting AlblasserdamALBLASSERDAM – De twee jongens die verdacht werden van het stichten van diverse branden in Alblasserdam, zijn deze week door de rechtbank in Dordrecht vrijgesproken. De zaak werd, omdat één van de jongens nog minderjarig is, achter gesloten deuren, door de meervoudige kamer behandeld. De uitspraak was wel openbaar. Volgens het Openbaar Ministerie hadden jongens van 15 en 18 jaar oud uit Alblasserdam zich in februari schuldig gemaakt aan ‘brandstichting met gevaar voor goederen’. De jongens zelf hebben altijd ontkend dat ze betrokken zijn bij de zaak.

Branden
De branden ontstonden in week 8 van 2014. Twee plasticcontainers aan de Sportlaan, twee kliko’s bij De Postduif aan de Randweg en een speeltuin achter de Ganzerik werden in die week in brand gestoken. Tijdens die brandmeldingen werd meermalen een rode auto gesignaleerd met daarin twee jongens die zich opvallend gedroegen. In de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 februari werd de auto, net na een brand in een speeltuin, weer gesignaleerd ter hoogte van de Van Eesterensingel. De politie hield daarop een 15-jarige en een 18-jarige jongen aan. De Alblasserdammers werden na zes dagen heengezonden, in afwachting van de rechtszaak.

Nieuwsgierig
Bij de politie en ook tegenover de rechters vertelden de jongens dat zij niets te maken hebben met de brandstichting en dat ze gewoon uit nieuwsgierigheid gingen kijken bij de branden.

Schadevergoeding
De rechters, die de zaak behandelden, hadden geen wettig en overtuigend bewijs om tot een veroordeling te komen en sprak het tweetal vrij. Het Openbaar Ministerie heeft tot 15 juli de tijd om in hoger beroep te gaan. Als dat niet gebeurt, is de uitspraak definitief. De Alblasserdammers overwegen om een schadevergoeding te vragen voor de zes dagen die zij naar eigen zeggen onschuldig vast hebben gezeten.

Tekst en foto: Peter Stam.