IMG_8206 (Medium)Dit betreft een betaalde advertorial.
ALBLASSERDAM – Reformatorische Psychologenpraktijk Nederland (RPN) in Alblasserdam bestaat vijf jaar. De praktijk is gevestigd aan de Plantageweg 5 en is te herkennen aan drie oranje puzzelstukje boven de deur. Wie naar binnenloopt, ziet dat het pand veel weg heeft van een huiskamer. “En dat is precies wat we willen uitstralen. We willen graag dat mensen zich hier op hun gemak voelen. Onze praktijk moet geen steriele indruk geven,” vertelt drs. Jacco de Jonge, eigenaar van psychologenpraktijk RPN.

Iedereen is welkom
De Jonge startte in 2009 met zijn bedrijf op de Dam in Alblasserdam. Twee jaar later verhuisde RPN en vestigde zich in het pand waar vroeger woningstichting Westwaard Wonen gehuisvest was. Inmiddels runt De Jonge de vrijgevestigde praktijk samen met zijn vrouw en drie universitair geschoolde medewerkers. En hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is de praktijk er niet alleen voor mensen met een reformatorische achtergrond. De Jonge: “Bij ons is iedereen welkom. Alle Alblasserdammers kunnen hier met hun problemen terecht. Het is echt niet zo dat bij elke behandeling de Bijbel verplicht open gaat. Dat gebeurt alleen als er naar wordt gevraagd en de ruimte daarvoor is.”

Rotterdamse inslag
De praktijk heeft volgens De Jonge (zelf een Rotterdammer) een ‘Rotterdamse inslag’. “Wij zijn hier recht voor zijn raap en houden van aanpakken. Noem het gerust een no-nonsense stijl. Wij bakken hier geen zoete broodje. Bij ons heb je dan ook geen wekenlange wachttijden, maar gaan we direct aan de slag. Als iemand zich bij ons aanmeldt, proberen we diegene al binnen een week hier aan tafel te hebben.”

Durf
Soms gaat er veel tijd overheen voordat mensen zich durven aanmelden met hun probleem. “Het komt voor dat mensen zich schamen voor hun gevoelens en problemen of dat ze zich afvragen: ‘Past mijn probleem wel bij een psycholoog?’ Voor hen is het vaak moeilijk om hier binnen te lopen. Na een eerste gesprek zakt die spanning weg en kan er aan een oplossing worden gewerkt,” vertelt psycholoog De Jonge.

Problemen
Bij RPN worden allerlei problemen behandeld. Zo komen er mensen langs met relatieproblemen, opvoedingsvragen, huwelijksproblemen, arbeidsproblemen (denk aan burnout) en persoonlijkheidsproblematiek zoals depressie, angst, onzekerheid en somberheid. In bijna alle gevallen kan de situatie worden verbeterd of worden opgelost. Gemiddeld bestaat een behandeltraject uit ongeveer acht gesprekken.

Behandeling
De Jonge legt uit: “We starten met een intake. Daarin wordt verteld wat de klachten zijn. Verder worden er wat testen ingevuld. In het tweede gesprek worden de testen besproken, een diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt. Vervolgens start de behandeling. Tijdens de behandeling worden er oefeningen gedaan. Onderzoek wijst uit dat gedrag in ongeveer 63 dagen te veranderen is. Wij spreiden een behandeling daarom over ongeveer drie maanden uit. Een behandeling wordt vaak deels vergoed.”

Onderzoek
Soms kan het zijn dat er meer aan de hand is. Als ouders bijvoorbeeld het vermoeden hebben dat hun kind ADHD of autisme heeft, kan dit bij RPN worden onderzocht. De Jonge: “We voeren een gedegen psychologisch, diagnostisch onderzoek uit en kunnen op die manier dingen uitsluiten. Als er sprake is van persoonlijkheidsproblemen, kunnen we daarmee gericht aan de slag.”

Bemiddeling, coaching en advies
Naast psychologenpraktijk houden De Jonge en zijn collega Ton Twigt zich bezig met coaching en advies. Dit houdt in dat zij het management bij een bedrijf kunnen coachen en ondersteunen, medewerkers individueel begeleiden als ze niet goed functioneren en adviezen geven om een burnout te voorkomen. Daarnaast is De Jonge gecertificeerd mediator, en treedt hij op bij conflicten in onder meer het bedrijfsleven zoals bij bedrijfsovernames, conflicten met de baas en problemen met licenties, patenten en leveranciers.

Contact
Meer informatie over de Reformatorische Psychologenpraktijk Nederland is te vinden op www.rpnederland.nl. Telefonisch is RPN bereikbaar op het nummer 078 – 6932808.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_8206 (Medium)

IMG_8196 (Medium) IMG_8206 (Medium) IMG_8213 (Medium) IMG_8218 (Medium) IMG_8222 (Medium) IMG_8233 (Medium)