politie-Alblasserdam-politieauto-zwaailichtALBLASSERDAM/RIDDERKERK – Agenten zijn dinsdagnacht 10 juni op de A15 bij Alblasserdam gestart met een achtervolging van een personenauto. Het werd een dolle rit over de snelwegen. Uiteindelijk werd de 24-jarige, rijbewijsloze bestuurder uit Gorinchem klemgereden op de A38 bij de oprit naar Ridderkerk. De man bleek achter het stuur te zijn gekropen, omdat zijn 25 jarige vriend een flinke slok te veel op had.

Spookrijden
Automobilisten belden 112 nadat een automobilist nabij een tankstation in Gorinchem opvallend rijgedrag vertoonde. Op de A15 ter hoogte van Alblasserdam zagen agenten het voertuig rijden en zetten de achtervolging in. De bestuurder van de auto kreeg dit door en ging er vol gas vandoor toen hij een stopteken kreeg. “Hij haalde levensgevaarlijke capriolen uit op de A15 en A16 en besloot zelfs te spookrijden op de A38 nabij de oprit naar Ridderkerk,” aldus een woordvoerder van de politie.

Dolle
De achtervolging eindigde op de A38 nadat agenten met hun voertuig de auto tot stilstand wisten te brengen. De bestuurder ging er rennend vandoor, maar kon in de buurt worden aangehouden. Makkelijk ging dat niet. De man bleek geheel door het dolle heen
en beet een agent. Op het bureau weigerde hij een blaastest en werkte na een
bevel door een chef van dienst ook op geen enkele manier mee aan een bloedproef.
Daarmee ontloopt hij een eventuele straf niet. Weigering wordt gelijkgesteld aan
een ademalcoholgehalte tussen de 866 en 945 ugl.

Dronken
De 24-jarige bestuurder uit Gorinchem had geen rijbewijs en verklaarde te rijden omdat zijn vriend, de eigenaar van het voertuig, te dronken was. Die bleek inderdaad zo onder invloed dat agenten een ambulance lieten komen om te checken of er niet iets anders met hem aan de hand was. Hij kon zich niet legitimeren en is aangehouden. Het bleek later een 25-jarige plaatsgenoot te zijn. Hij gaf bij verhoor aan bewust zijn vriend in zijn auto te hebben laten rijden omdat hij flink had gedronken. Zo hoopte hij te voorkomen zijn rijbewijs kwijt te raken. In zijn ogen de beste oplossing omdat zijn vriend toch al geen rijbewijs had.

Wapens
Behalve dat hij geen rijbewijs had moet de 24-jarige zich verantwoorden voor zijn bizarre rijgedrag, het geweld tegen de agent en het feit dat hij een vlindermes en boksbeugel op zak had.