avondvierdaagseALBLASSERDAM – Op maandag 16 juni krijgt Alblasserdam bezoek van ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Zij zal aanwezig zijn bij de start van de Avondvierdaagse op het Raadhuisplein. Hier steunt zij de bewustwordingsactie waarmee de Dienst Gezondheid & Jeugd het geven van een alternatieve, gezonde beloning na de Avondvierdaagse wil promoten. Bij de start krijgen kinderen fruit uitgedeeld en ouders ontvangen een flyer met tips voor alternatieve beloningen. Carla Dik-Faber zal voorafgaand aan de actie ontvangen worden op het gemeentehuis door de wethouders Zandvliet en Kraijo en directeur van de Dienst Gezondheid & Jeugd Nico van de Poel.

Snoepfestijn
Carla Dik-Faber haalde vorig jaar het nieuws door haar oproep in een Kamerdebat over preventie. Dik-Faber vindt dat de avondvierdaagse nog te vaak een snoepfestijn is. Ze vertelt: “Mijn dochter maakt afspraken over wie welke snoepjes meeneemt op welke avond. Ik hoor deze geluiden heel veel en kan niet anders dan concluderen dat de avondvierdaagse geen gezondheidsevenement meer is, maar gewoon een snoepfestijn is geworden. Ik zou ouders, ook in mijn rol als moeder, willen oproepen om niet alleen een snoepje mee te geven, hartstikke prima, maar er ook iets gezonds bij te doen.”

Doorgeslagen
Deze oproep bracht de Dienst Gezondheid & Jeugd op het idee om Carla Dik-Faber uit te nodigen bij de bewustwordingsactie in 2014. Projectleider Michelle Stoel: “We zijn blij dat met deze oproep het onderwerp ook in Den Haag op de agenda is gezet. Natuurlijk verdienen kinderen na zo’n prestatie een snoepje, maar we zijn doorgeslagen met de enorme hoeveelheden van tegenwoordig. Er zijn legio alternatieven. Wij delen fruit uit aan de kinderen, maar je kan ook denken aan een bal, springtouw, (strip)boek of een vlieger.”

Actie
De bewustwordingsactie rond de Avondvierdaagsen maakt onderdeel uit van het regionale preventieprogramma Gezond Gewicht. Met dit programma proberen de zeventien gemeenten in deze regio hun inwoners op een gezond gewicht te krijgen. Naast voldoende beweging is gezonde voeding van belang om een gezond gewicht te behouden of te krijgen. Uit onderzoek komt naar voren dat van de 5- en 10-jarigen uit de regio ongeveer één op de vijf kinderen elke dag fruit eet. Gemiddeld een kwart van de 5-jarigen uit de regio eet iedere dag groente.