IMG_8682 (Medium)ALBLASSERDAM – Bep van Veenendaal uit Alblasserdam heeft vrijdagmiddag 30 mei in de raadszaal van het gemeentehuis in Alblasserdam het eerste exemplaar van het door haar geschreven boek ‘Alblasserdamse Schoolkampen in de Drunense Duinen’ overhandigd aan burgemeester Bert Blase. Het fraaie boekwerk met vele verhalen, anekdotes en foto’s beschrijft de sfeer van een tentenkamp midden in het bos bij het dorpje Giersbergen (gemeente Drunen). Een tentenkamp dat jaarlijks werd opgeslagen in een omgeving zonder stromend water en elektra. Duizenden Alblasserdamse basisschoolleerlingen hebben daar gedurende de zomervakantie een geweldige tijd gehad. Zij sliepen in tenten, pompten ijzerhoudend water omhoog, aten aan schragen tafels, wandelden en speelden in een gebied met een ongekende schoonheid.

 

2005 gestopt
Het tentenkamp ontstond in 1954 op initiatief van de heer Van Veenendaal, een toenmalig schoolhoofd. Hij ontdekte dat maar heel weinig kinderen op vakantie gingen. Toen hij contact opnam met burgemeester Looij, ook een fervent kampeerder, ging het balletje rollen. Dit resulteerde in een jaarlijks terugkerend zomervakantiekamp. Een evenement dat in 1954 begon en uiteindelijk in 2005 stopte omdat Natuurmonumenten besloten had geen tentenkamp meer toe te staan.

Ode
Het boek is een ode aan het schoolkamp dat bij veel Alblasserdammers zulke mooie herinneringen heeft achter gelaten. Bep van Veenendaal, de dochter van de initiatiefnemer, putte daarbij uit haar eigen ervaringen en verweefde die met de verhalen van mensen die net zo enthousiast konden vertellen over een periode die zo belangrijk is geweest voor ruim 12.000 kinderen. Het boek bevat ruim 120 foto’s, die de sfeer van het schoolkamp bij alle deelnemende scholen goed weergeven. De uitgave is gemaakt dankzij de Stichting Publicaties West-Alblasserwaard.

Het boek kost 15,95 euro en is verkrijgbaar bij Boekhandel De Schuilplaats aan de Plantageweg. Op zaterdagmorgen is het tussen 09.00 en 12.00 uur te koop in het Historisch Informatie Centrum van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard op het adres Cortgene 3.  De heer Gerrit Woudenberg van de vereniging fungeert eveneens als verkooppunt. Zijn adres is Baandersstraat 37.

 

IMG_8682 (Medium)

IMG_8692 (Medium) IMG_8700 (Medium) IMG_8708 (Medium) IMG_8709 (Medium)