Jeanet De Jong, medewerker van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk mocht de rondvaartboot dopen.KINDERDIJK – De nieuwe elektrische rondvaartboot van het Werelderfgoed Kinderdijk is vernoemd naar Prins Friso die vorig jaar overleed. Prins Friso was beschermheer van de Hollandse Molen. Bij zijn overlijden stonden de molens van Nederland in de rouw als eerbetoon. Vrijwilligers van het Werelderfgoed Kinderdijk die de aanschaf en introductie van de boot hebben begeleid mochten de naam bepalen. De Prins Friso werd afgelopen vrijdag gedoopt door Jeanet de Jong, medewerkster van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

De boot werd gedoopt en, samen met nieuwe steigers, een nieuwe expositie in Museummolen Nederwaard en een nieuwe Museummolen Blokweer feestelijk ingehuldigd door diverse andere betrokkenen zoals gedeputeerde Han Weber van de Provincie Zuid Holland, Fatih Ozdere, wethouder van de gemeente Molenwaard, wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam. De financiering van de projecten is mede te danken aan het ‘investeringsprogramma Waterdriehoek’, een effectieve samenwerking tussen de iconen Kinderdijk, de Biesbosch en Dordrecht, vervoerders over water, marketingorganisaties en betrokken overheden.

Han Weber onthulde voorafgaande aan de inhuldigingen nog een gerestaureerde molenbaard in het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal. Deze molenbaard, de enige versiering aan de voor het overige zeer sobere molens, behoorde eens toe tot de Zesde Molen van de Overwaard. Op de baard staat het bouwjaar van de molen af te lezen: anno 1740.

De ‘Prins Friso’ vaart langs nieuwe steigers bij de bezoekpunten van Kinderdijk. Daar kunnen toeristen op- en afstappen. De boot is ook geschikt voor minder-validen. In wat voorheen de Bezoekmolen werd genoemd is een nieuwe expositie ingericht. Daarin wordt middels een prachtige verzameling familiefoto’s het verhaal verteld van de familie Hoek. Die leeft en werkt al tien generaties op de molens van Kinderdijk.

Voor een betere spreiding van de vele toeristen en als aparte plek voor educatieve arrangementen is de wipmolen van de polder Blokweer heringericht. De molen heeft een buitenscheprad waardoor zijn functie goed te bekijken is voor leerlingen en andere leergierigen. Met de vernieuwingen hoopt het Werelderfgoed Kinderdijk een bezoek aan het molengebied te verbeteren en te verdiepen.