ALBLASSERDAM – Bij het monument in de Polderstraat in Alblasserdam hebben zondag 4 mei 2014 tientallen Alblasserdammers, van alle generaties, stilgestaan bij de slachtoffers en gevallenen van onder meer de Tweede Wereldoorlog. De dodenherdenking begon met een herdenkingsdienst in Landvast. Even na 19.30 uur vertrok een ‘Stille tocht’ vanaf het Raadhuisplein naar het oorlogsmonument in de Polderstraat.

Stille tocht
De stoet werd begeleid door tamboers van muziekvereniging Soli Deo Gloria. Daarachter liepen de kransdragers van de Alblasserdamse scouting, gevolgd door burgemeester Bert Blase, de leden van het 4 mei comité, de veteranen, leden van het gemeentebestuur, leden van de jeugdgemeenteraad, leerlingen van basisschool ’t Nokkenwiel, overige scouts en alle andere belangstellenden.

Herdenking
Even voordat de klok van de Grote Kerk acht uur sloeg, werd het trompetsignaal ‘stilte’ geblazen en herdachten de Alblasserdammers twee minuten lang de burgers en de militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Toespraak
Na de twee minuten stilte werden de coupletten één en zes van het Wilhelmus gezongen, waarna burgemeester Bert Blase een toespraak hield. De herdenking werd afgesloten met het voorlezen van twee gedichten door kinderen ’t Nokkenwiel en de kranslegging.

 

IMG_2127 (Medium) IMG_2136 (Medium) IMG_2140 (Medium) IMG_2142 (Medium) IMG_2145 (Medium) IMG_2147 (Medium) IMG_2149 (Medium) IMG_2152 (Medium) IMG_2157 (Medium) IMG_2174 (Medium) IMG_2178 (Medium) IMG_2182 (Medium) IMG_2193 (Medium) IMG_2198 (Medium) IMG_2213 (Medium)