20140423_121740 (Medium)ALBLASSERDAM – Snackbar Den Dam aan de Kerkstraat in Alblasserdam, is de komende weken dicht. Een brand, die bij de frituurpan ontstond,  richtte dinsdagmiddag 22 april veel schade aan in het bedrijf. De computeraangestuurde frituurapparatuur moet vervangen worden en ook de afzuiginstallatie moet, vanwege de brandschade, vernieuwd worden. Uitbater René Klootwijk verwacht dat de snackbar nog wel zo’n vier weken gesloten blijft. Restaurant Damzicht, dat aan de snackbar vast zit, kan waarschijnlijk aanstaande vrijdag wél al weer open.

Te warm
Geëmotioneerd moesten René, zijn vader Arie en het personeel toezien hoe een uitslaande brand een deel van de snackbar verwoestte. “Zelf blussen had geen zin meer. Daar was het vuur al veel te warm voor,” vertelt Klootwijk. De toegesnelde brandweer kreeg de vlammen binnen een paar minuten onder controle en wist daarmee te voorkomen dat het vuur kon doorslaan naar de bovenverdieping en de keuken.

Schouders er onder
Hoewel de klap hard aangekomen is bij het familiebedrijf, gaat de Alblasserdamse ondernemer niet bij de pakken neerzitten. Klootwijk: “We zetten de schouders er onder en komen ook hier wel weer bovenop. Gelukkig zijn we goed verzekerd. Het komt allemaal wel goed.”

Steun
Dinsdagavond ging de eerste schoonmaakploeg al aan de slag om het pand te ontdoen van rook, roet en water. Wethouder Peter Verheij ging dezelfde dag nog bij de ondernemer langs om hem een hart onder de riem te steken en hem sterkte te wensen. “Het toont karakter dat ze nu al weer de zaak in orde aan het maken zijn,” zei Verheij op Twitter.

Friettest
Ook uit de rest van het dorp kwamen tientallen steunbetuigingen. Daarbij werd regelmatig gerefereerd aan het feit dat de zaak afgelopen zaterdag een laag cijfer kreeg in de friettest van het Algemeen Dagblad. “Vreselijk! Heel veel sterkte allemaal. En de uitslag van de AD-test lekker je rug op laten gaan. De lekkerste friet haal je op de Dam,” schrijft Alblasserdammer Maartje de Jager op Facebook. ” Heel veel sterkte. Als alles weer hersteld is, komen we snel in het gezellige restaurant eten,” laat Bas Heijkoop weten.

Terras
Naast het restaurant, gaat aanstaande vrijdag ook het terras weer open. Ondernemer Klootwijk vertelt: “En voor de snacks kunnen mensen over een paar weken weer bij ons terecht. Wanneer we precies open gaan, hangt af van hoe snel de nieuwe apparatuur geleverd kan worden.”

20140423_121740 (Medium)

20140422_204608 (Medium) 20140423_121740 (Medium)

20140422_160421 (Medium) IMG-20140422-WA0051 (Medium) brand dam4 Brand damzicht alblasserdam