IMG_9801 (Medium)ALBLASSERDAM – De VVD en D66 vonden het nog te vroeg voor een informele kennismaking met de drie kandidaat-wethouders van Alblasserdam. Dat lieten zij deze week blijken tijdens een voorstelrondje van het drietal in de raadszaal van het gemeentehuis in het Damdorp. “We hebben het hier over een informele kennismaking met de kandidaat-wethouders van een beoogd college. Wat mij betreft lopen we daarmee echt op de troepen vooruit. Er is nog niet eens een coalitieakkoord,” stelde VVD’er Herman Verweij.

Te vroeg
Ook Ramon Pardo (D66) vond het nog te vroeg voor de bijeenkomst: “Leuk zo’n voorstelrondje, maar we gaan nu praten met personen die nog niet eens hebben verteld waar ze voor staan. U kunt niet van ons verwachten dat we inhoudelijke vragen gaan stellen. Normaal gesproken stel je je pas voor, als er een akkoord is, zodat we ook over de inhoud vragen kunnen stellen.”

Meewegen
Burgemeester Blase, voorzitter van de avond, gaf de raadsleden als tip mee dat het het overwegen waard kon zijn om in een vroeg stadium vragen te stellen, omdat de antwoorden dan meegewogen kunnen worden bij de beslissing om de kandidaten Peter Verheij (SGP), Dorien Zandvliet (PvdA) en Arjan Kraijo (CDA) te benoemen tot wethouder.

Commotie
Rinus van Lavieren (PvdA) vond de kritiek vanuit de D66 en de VVD niet terecht: “Ik begrijp de commotie niet zo goed. Er zitten hier twee nieuwe mensen waar je kennis mee zou kunnen maken en waar je aan kunt vragen waar ze voor staan. Niets is verplicht.”

Asbest
Na de discussie over de wenselijkheid van het gesprek, stelden het Verheij, Zandvliet en Kraijo zich alsnog aan de raadsleden en het publiek voor. Veel vragen kregen zij niet. Wel greep Willem Schulpen van actiecomité Asbest Nedstaal Nee, zijn kans om bij het (waarschijnlijk) nieuwe college aandacht te vragen voor de omstreden asbestproef die staalbedrijf Nedstaal dit jaar wil uitvoeren.

7 mei
Op 7 mei zullen de wethouderskandidaten officieel worden voorgedragen om wethouder te worden in Alblasserdam. De gemeenteraad zal daarover beslissen.