roken (Medium)ALBLASSERDAM – De Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen week tijdens een controle op het rookbeleid in Alblasserdam drie boetes uitgedeeld. De controle op de Tabakswet werd uitgevoerd in diverse horecagelegenheden in Alblasserdam. Drie eigenaren lieten toe dat er in hun horecagelegenheden werd gerookt, terwijl dit wettelijk gezien niet was toegestaan. Zij werden beboet. De hoogte van de boetes wordt binnenkort bepaald. Deze variëren tussen de 600 en 4500 euro.

“De hoogte van de boete hangt af van of het al eerder is voorgekomen en de ernst van de situatie,” vertelt Esther Filon van de NVWA.

Niet alle horecagelegenheden in Alblasserdam werden gecontroleerd. “We controleren risicogebaseerd. Dit houdt in dat we plekken controleren waar statistisch gezien vaker overtredingen plaatsvinden dan op andere plaatsen,” aldus Filon.

Waar de boetes zijn uitgedeeld, mag Filon niet zeggen: “De informatie over boetes mag namelijk niet herleidbaar zijn, in verband met de privacy van de betrokken ondernemingen.”

Bij constatering van het overtreden van het landelijke rookverbod, wordt direct een boete uitgeschreven.