BierflesjeALBLASSERDAM – Een 21-jarige Alblasserdammer is deze week in de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zestig uur. Dat betekent dat als de man zich de komende twee jaar gedraagt, hij niets van deze straf merkt. Hij kreeg deze straf, omdat hij op 23 juli 2013 een 19-jarig meisje met een bierflesje tegen het hoofd sloeg en haar een ‘baka’ gaf. De strafeis en de uitspraak waren erg mild, omdat W. H. volgens de politierechter eindelijk op het goede pad is beland.

Baka
De Damdorper kreeg 23 juli ruzie met het meisje uit Dordrecht, nadat zij bier in zijn gezicht had gegooid. Dit gebeurde op het Zuiderstek in Alblasserdam. “Ze dacht dat ik iets over haar had gezegd en was daar boos om. Ze gooide daarom bier in mijn gezicht. Ik wilde dit bij haar terug doen en kwam toen per ongeluk met het flesje tegen haar hoofd aan,” vertelde H. De jongen zou vervolgens ook nog een ‘baka’ uitgedeeld hebben. Zelf ontkent hij dit. (Een baka is een klap met de vlakke hand op het achterhoofd / tegen de nek).

Aanhouding
De 21-jarige werd al snel daarna aangehouden op verdenking van mishandeling en bracht twee dagen in de politiecel door.

Mild
De officier van justitie eiste een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur, plus twee dagen gevangenisstraf. Het was juridisch namelijk niet mogelijk om alleen een taakstraf op te leggen, omdat de man al een aantal keren eerder was veroordeeld. “Dan kom ik in de knoei met de Wet Beperking Taakstraf. Gelukkig heeft meneer wel twee dagen in voorlopige hechtenis gezeten en dat biedt voor mij een ‘escape’. Die twee dagen kunnen van de eis afgetrokken worden. Ik strijk met deze eis wel echt met mijn hand over het hart,” zei de openbaar aanklager.

Carrière
Reden om dat te doen was het feit dat de Alblasserdammer, nadat hij in de afgelopen jaren diverse keren in de fout was gegaan, nu op de juiste weg lijkt te zitten. “Hij heeft een baan en wordt begeleid. Een gevangenisstraf zou het einde kunnen betekenen van meneer zijn carrière en dat zou voor nieuwe problemen kunnen zorgen,” motiveerde de officier.

Vrijspraak
De advocaat van de H. vroeg om vrijspraak. “Het meisje startte dat hele biergebeuren. Zij lokte hem uit. Verder heeft mijn cliënt nooit de intentie gehad om haar te raken. Hij wilde alleen bier teruggooien,” betoogde de raadsvrouw.

Geen schoonheidsprijs
Volgens de politierechter is de twintiger echter wel gewoon schuldig. “Wat er gebeurd is, verdient bepaald geen schoonheidsprijs. Ik kan begrijpen dat als er bier in je gezicht wordt gegooid, je iets terug wilt doen. Maar het mag niet. In dit geval had u kunnen bedenken dat als u met een flesje gaat zwaaien er een kans is dat u iemand raakt. Juridisch spreken we in zo’n geval van voorwaardelijke opzet,” legde de rechter uit.

Zestig uur
De rechter veroordeelde de man tot een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur en twee dagen gevangenisstraf. Die twee dagen vervallen, omdat de man die tijd al in voorarrest heeft gezeten. De zestig uur moeten pas uitgezeten worden, als de man opnieuw een misstap begaat in de komende twee jaar. “Ik hoop je hier nooit meer te zien,” zo sloot de rechter zijn uitspraak af.

In 2012 werd de Alblasserdammer ook al ‘gematst ‘door de rechtbank. Lees hier het verslag van twee jaar geleden.