soli deo gloria alblasserdamALBLASSERDAM –  Op zaterdag 29 maart werd door Christelijke muziekvereniging “Soli Deo Gloria” uit Alblasserdam in cultureel centrum “Landvast” het jaarlijkse lenteconcert georganiseerd. Op dit concert lieten de twee grootste geledingen van de vereniging zich van hun beste kant zien. Het eerste gedeelte van het concert werd verzorgd door het fanfare orkest van de vereniging.

Dit orkest komt op concoursen uit in de op 1 na hoogste divisie en mag zich dus gerust een orkest op hoog niveau noemen. Onder leiding van dirigent Jurgen Nab, die bij het orkest inmiddels al weer 5 jaar de muzikale leiding in handen heeft, wordt dit niveau nog steeds verbreed. De resultaten die geboekt worden op dit gebied kon het ruim toegestroomde publiek horen door de vertolking van een aantal werken die het beste uit het orkest naar boven halen.

Muzikaal programma
Na de bij de vereniging gebruikelijke opening met koraalmuziek, werd het publiek verrast door de openingsfanfare “Dynamica” van componist Jan van der Roost. De fanfare vervolgde het concert met het indrukwekkende “Atropos” van componist Kevin Houben. Dit werk werd geschreven in opdracht van Kunstfactor ter gelegenheid van het Open Fries Fanfarekampioenschap in 2010. Het aanwezige publiek kon ook luisteren naar een uitvoering van het werk “De Ruigewaard”. Deze compositie is door componist Jan de Haan geschreven voor het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 2013. In dit werk soleerde trombonist Ton de Graaf op een wel heel bijzonder instrument namelijk de alt-blokfluit. Een knap staaltje van veelzijdige muzikaliteit! De fanfare sloot haar deel van de avond af met de mars “De Millingerwaard”  van componist Harry Janssen.

Wervelende show
Dat de vereniging veelzijdig is in al haar facetten liet de Melody Percussion Band van Soli Deo Gloria zien. Het publiek werd na de pauze meegenomen in een wervelende show van zowel gestemd als ongestemd slagwerk. Diverse stukken werden ondersteund door film en beeldmateriaal wat synchroon liep met de gespeelde stukken. Echte hoogte punten uit het optreden waren de vertolking van de titelsong van flashdance, bekend van de film uit 1983 en de musical die onlangs nog in diverse theaters te zien was. Ondersteund door de beelden uit de film wist de MPB er een echt spektakel van te maken. In het stuk Guardian Angel werd zelfs gebruik gemaakt van audiofragmenten afkomstig uit de gelijknamige film. De slagwerkers van Soli wisten het publiek op een bijzondere manier mee te nemen in de sfeer die bij de film hoort. Ook de MPB kent veelzijdige leden, bij de vertolking van de titelsong van de film Rainman wisselde Desirée Twigt namelijk de mallets in voor haar dwarsfluit, waarop zij op sublieme wijze soleerde.

De Melody Percussion Band sloot haar optreden af met het werk Percussion Slyles. Afwisselende passages van overweldigende klanken tot uiterst subtiele solopassages wisselden elkaar in hoog tempo af. Een van de vele hoogtepunten uit dit werk was de djembé battle, vertolkt door Edwin Twigt en Bert Slingerland die op hun instrumenten niet voor elkaar onder wilde doen in een muzikale tweestrijd.

Progressie
Onder leiding van hun dirigent Theo Vet wordt door de MPB op zowel muzikaal als op artistiek gebied hard aan de weg getimmerd. Het publiek wist dit zeer te waarderen bleek uit de vele positieve reacties na afloop van het concert. Dat de Melody Percussion Band een goed feestje kan bouwen bleek wel uit de toegift. Ondersteund door het originele beeldmateriaal van Kool & the Gang speelde de MPB tot slot nog Celebration! De titel van dit nummer vormde gelijk de samenvatting van dit lenteconcert. Een feest, zowel op muzikaal als op artistiek gebied.

Foto en tekst: Soli Deo Gloria Alblasserdam.