IMG_6674 (Medium)ALBLASSERDAM – Toen meester Herman Herweijer van groep 7b op de Ds. Joannes Beukelmanschool in Alblasserdam deze week vertelde over de Spaanse Armada (137 oorlogsschepen) uit 1588, vouwde leerling Frans al luisterend een bootje. Niet veel later ontstond in de klas een rage en werd tijdens de pauze en onder voorleestijd het ene na het andere ‘Armadabootje’ gevouwen. Als bouwmateriaal werd het onlangs bezorgde kortingsboekje van de Alblasserdamse ondernemers gebruikt. Vrijdag 28 maart waren alle kortingsboekjes op en waren alle blaadjes gevouwen. Resultaat: 4.000 bootjes.

Wat er met al de gevouwen bootjes gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. “Misschien kunnen we ze wel gebruiken tijdens een project,” vertelde meester Herweijer.

Armada
De Spaanse Armada was een gewapende vloot waarmee de Spaanse koning Filips II tijdens de Spaans-Engelse Oorlog (1585-1604) Engeland probeerde binnen te vallen in het voorjaar en de zomer van 1588. De vloot voer vanuit Spanje door Het Kanaal om een invasieleger te gaan begeleiden dat op schuiten van Vlaanderen naar Engeland overgezet moest worden. Bij aankomst bleek dat leger zich niet te willen inschepen omdat Nederlandse schepen de havens blokkeerden. Kort daarop werd de wachtende Armada aangevallen en uiteengeslagen door de Engelse vloot. Ze raakte daarbij zo zwaar beschadigd dat besloten werd met een omweg rond Schotland weer naar huis terug te keren. Op de terugreis vergingen veel schepen op de Ierse kust.

IMG_6674 (Medium)

IMG_6647 (Medium) IMG_6655 (Medium) IMG_6663 (Medium) IMG_6667 (Medium) IMG_6669 (Medium) IMG_6690 (Medium) IMG_6694 (Medium)