rechter commissarisALBLASSERDAM – Een 29-jarige man uit Dordrecht is deze week door de politierechter in Dordrecht veroordeeld voor het meermalen rijden onder invloed van alcohol en het rijden zonder rijbewijs. De man werd op 6 juni 2013 op de A15 bij Alblasserdam door de politie langs de kant gezet. Hij bleek negen keer te veel alcohol te hebben genuttigd en reed in een auto terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd voor. In 2011 werd Johny in Capelle aan de IJssel ook al betrapt. Toen had hij, net als in 2013, negen keer te veel gedronken. Ademtest
Op 2 februari 2014 werd de Dordtenaar wéér verdacht van rijden onder invloed. Of dat toen ook het geval was, is niet helemaal duidelijk, want de man weigerde mee te werken aan een ademtest.

16 pagina’s strafblad
Johny, die in het bezit is van een strafblad van zestien pagina’s, had voor alle drie de gevallen een excuus. “Bij Alblasserdam wilde ik alleen even de auto van een vriend bij het tankstation opzij zetten, omdat die in de weg stond,” vertelde de twintiger. Over het geval van twee jaar eerder zei hij bij de politie: “Iemand had denk ik iets in mijn drankje gedaan.” Bij de rechter zei de man er toch spijt van te hebben. “Het was stom van mij.” Over de laatste staandehouding van 2 februari 2014 zei de Dordtenaar: “Ik had niet gereden. De auto was kapot en die wilde ik wegduwen. Ik wist niet dat dat niet mocht.” Agenten verklaarden dat ze de man wel hadden zien rijden.

Eis
De officier van justitie vond de man, ondanks zijn motivatie, schuldig. “Als ik u een boete zou geven voor deze drie feiten, zou het bedrag belachelijk hoog zijn. Ik denk dat een werkstraf passender is,” motiveerde de openbaar aanklager. De officier eiste daarom een werkstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar.

Houdt een keer op
De rechter nam die eis volledig over. “Het houdt een keer op. Ik leg u daarom de straf op die het Openbaar Ministerie eist. Te weten: een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast wordt uw rijbewijs voor twee jaar ingenomen en mag u dus niet rijden. Ik hoop u hier niet meer te zien, maar vrees met grote vrezen dat het hier niet bij blijft,” sprak de politierechter.

Uitkering en contract
Johny vertelde zijn leven te gaan verbeteren: “Ik wil vanaf nu een voorbeeld zijn. Ik had bij de vorige veroordeling ook al tegen de rechter gezegd dat hij me niet meer zou zien. Ik baal er van dat ik nu toch weer hier zit, maar ben nu met iets bezig waar ik echt voor wil gaan.” De Dordtenaar, die nu nog leeft van een uitkering, zegt kans te maken op een contract bij een voetbalclub. Tot die tijd doet hij her en der wat klusjes om zijn uitkering te behouden.