DSC_2789 (Medium)ALBLASSERDAM – Zo’n driehonderd leerlingen van het twee leerjaar vmbo hebben donderdag 20 maart bedrijven in Alblasserdam en Papendrecht bezocht. Aan de Onderwijsroute Papendrecht Alblasserdam 2014 namen 35 bedrijven uit beide gemeenten deel. In groepjes van tien bezochten de leerlingen in de ochtend twee verschillende bedrijven. “De onderwijsroute, die dit jaar voor het eerst werd gehouden, is echt een daverend succes geworden,” vertelde Hillebrand Bearda, onderwijscoördinator op De Lage Waard na afloop van de excursie.

35 bedrijven
De vmbo’ers kwamen donderdagmiddag dolenthousiast op school aan. De één was op bezoek geweest bij IHC, de ander had een rondleiding gekregen bij McDonald’s en weer een ander mocht dingen van chocola maken bij Arthur Tuytel Chocolatier/Patissier. In het totaal kon er gekozen worden uit 35 bedrijven, die onderverdeeld konden worden in de sectoren ‘Zorg en Welzijn’, ‘Economie’ en ‘Techniek’.  Na afloop gaven de scholieren in de klas een korte presentatie en vertelden daarbij wat zij hadden gezien en gehoord. Het thema van de Onderwijsroute was ‘horen, zien en doen’.

Drie O’s
“Als de drie O’s van Onderwijs, Ondernemers en Overheid samenkomen, ontstaan er mooie dingen,” glimlachte  Bearda tevreden. Wel vindt de onderwijscoördinator  dat er nog beter samengewerkt zou moeten worden tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. “Te beginnen op de basisscholen. Daar moet dat vlammetje langzaam aangewakkerd worden.  Dat gebeurt bijvoorbeeld als je de kinderen uitnodigt om bij een tewaterlating bij IHC te komen kijken. Vervolgens kan in het voortgezet onderwijs aangestuurd worden op de passie van de leerlingen. Door ze kennis te laten maken met het bedrijfsleven in de regio, komt die passie tot uiting,” aldus Bearda.

Organisatie
De onderwijsroute Papendrecht Alblasserdam 2014 werd georganiseerd in samenwerking met onderwijsinstellingen De Willem de Zwijger en De Lage Waard, gemeente Alblasserdam, gemeente Papendrecht, Ondernemers Kring Alblasserdam, Ondernemersvereniging Papendrecht, Konekto en de Rabobank. Laatstgenoemde zorgde er met een sponsoring voor dat de kinderen per bus vervoerd konden worden naar de bedrijven.

Supersucces
Esther Smit van de gemeente Alblasserdam ging donderdag met de leerlingen mee bij de bedrijven op bezoek. Zij zei na afloop: “De vmbo-leerlingen kwamen enorm enthousiast terug en ook de bedrijven waren erg te spreken over het initiatief. Dit moeten we niet meer laten vallen. Ik hoop en verwacht dat dit een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden. Het was een supersucces!”

Zo zou onderwijs moeten zijn…
Ook begeleider / wiskundedocent / mentor Dick Zevenbergen van De Lage Waard kwam superlatieven tekort om het succes van de onderwijsroute uit te drukken. “Het was echt genieten. Zo zou onderwijs moeten zijn en zo zouden leerlingen les moeten krijgen. Dit is wat het onderwijs nog miste. Ons groepje kreeg bij Pannenkoekenhuis Frittella in Papendrecht uitleg over hoe er gewerkt werd. De leerlingen mochten na een korte uitleg zelf serveren. Zij leerden hoe je borden beet moet houden, hoeveel millimeter prei je moet snijden, hoe je moet serveren en nog veel meer. Het was geweldig.”

Vervolg
Gerard van Wijngaarden van het bedrijf ETB de Noord Alblasserdam leidde een dertiental kinderen rond in het elektrotechnisch bedrijf. “Ik heb hen verteld over zonne-energie. Verder zijn we langs de monteurs geweest en heb ik laten zien hoe wij werken. Wij vonden het een bijzonder geslaagd bezoek en hopen op veel leerlingen die voor het prachtige vak Elektrotechniek kiezen. Wat ons betreft volgend jaar weer.”

Muur kleiner
“De muur tussen onderwijs en ondernemers is weer een stukje kleiner geworden. Dat is machtig,” concludeerde Bearda tevreden.

DSC_2789 (Medium)

20140320_131259(0) (Medium) DSC_2735 (Medium) DSC_2738 (Medium) DSC_2745 (Medium) DSC_2752 (Medium) DSC_2757 (Medium) DSC_2762 (Medium) DSC_2771 (Medium) DSC_2776 (Medium) DSC_2799 (Medium) DSC_2804 (Medium) IMG_5649 (Medium) IMG_5650 (Medium) IMG_5654 (Medium) IMG_5658 (Medium) P1030075 (Medium) P1030079 (Medium) P1030086 (Medium) P1030087 (Medium) P1030091 (Medium) P1030096 (Medium)

IMG_7426 (Medium) IMG_7427 (Medium) IMG_7430 (Medium)