IMG_5296 (Medium)ALBLASSERDAM – Kinderen van de basisscholen ’t Nokkenwiel en Het Palet hebben deze week een bezoek gebracht aan de moskee aan de Anjerstraat in Alblasserdam. Tijdens het bezoek kregen en krijgen de scholieren van imam Yahya Dilman uitleg over de Islam en het gebruik van de moskee. Dilman, die geen Nederlands spreekt, werd ter plekke vertaald door Orhan Yilmaz, voorzitter van de Turkse Vereniging in Alblasserdam.

Bidden
De kinderen vroegen honderduit. “Bidden kinderen hetzelfde gebed als de volwassenen?, ” wilde iemand weten. Yilmaz bevestigde dit. “En waarom bidden de vrouwen achter de mannen?,” wilde een ander weten. Voorzitter Yilmaz antwoordde met: “Als de vrouwen voor de mannen gebukt zitten, worden ze afgeleid en dat is niet de bedoeling.” En weer een ander vroeg: “Waarom bidden jullie schouder aan schouder? En wat gebeurt er als je vergeet te bidden?” De voorzitter vertelde: “We bidden zo, zodat er geen kwaad tussen kan komen en als je vergeet te bidden op de juiste tijd, kun je dit later inhalen. Ook als je niet in de gelegenheid bent om op de vaste tijden te bidden, kun je dit later inhalen. We bidden elke dag vijf keer.”

Verdiepen
Het moskeebezoek was een initiatief van juf Jantine Stam. Zij geeft les in Bijbelse geschiedenis op de beide openbare basisscholen in Alblasserdam. “Negen van de tien kinderen loopt hier wel langs, maar gaat nooit naar binnen. Het is goed om je te verdiepen in iemand anders zijn geloof. Als de kinderen in groep zeven zitten gaan we op bezoek bij een kerk,” aldus Stam.

Vooroordelen
Voorzitter Orhan Yilmaz is blij met het initiatief: “Zo komen de kinderen meer te weten over de moskee en de islam en maken ze kennis met een andere cultuur. Dit is een goed instrument om vooroordelen uit de wereld te helpen. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer scholen en instellingen bij ons op bezoek willen komen.”

IMG_5296 (Medium)

IMG_5284 (Medium) IMG_5285 (Medium) IMG_5292 (Medium) IMG_5293 (Medium) IMG_5298 (Medium) IMG_5310 (Medium) IMG_5312 (Medium) IMG_5315 (Medium) IMG_5317 (Medium)