20140315-IMG_2687-2KINDERDIJK – Drie personen hebben zaterdag 15 maart het nieuwe toeristenseizoen van het Werelderfgoed Kinderdijk geopend. Zij deden dat door de vang te lichten van de Museummolen Nederwaard. Ruud Boele van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en Teus Verveer van de Historische Kring Nieuwpoort werden daarbij geholpen door locatie manager Els Bakker van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek). Na het lichten van de vang kwam de molen rap in beweging: er stond voldoende wind.Veel veranderingen
Het komende seizoen zal volgens de Swek veel veranderingen brengen in Kinderdijk. De Museummolen krijgt een nieuwe expositie gericht op het leven op deze molens. Naar het er nu uitziet zal rond half april de eigen fluisterboot (met vrijwillige schippers) gaan varen. Onder andere naar de nieuwe Museummolen Blokweer, die begin mei geopend zal worden.

Record
Dit seizoen zal een recordaantal riviercruiseschepen het Werelderfgoed aandoen. De gasten van de schepen zullen worden rondgeleid door gidsen. De meesten daarvan zijn vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers in het Werelderfgoed Kinderdijk is flink toegenomen. Drie jaar geleden is begonnen met een groep van 46 enthousiaste vrijwilligers. Nu zijn dat er ruim honderdvijftig.

400.000
Het molengebied van Kinderdijk staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Jaarlijks bezoeken ruim 400.000 toeristen uit binnen- en buitenland het gebied. Voorheen betaalde slechts een derde deel van hen voor een toegangskaartje. De Swek probeert dat betalende deel te vergroten. Het Werelderfgoed heeft het toegangsgeld hard nodig voor het onderhoud en om het gebied te behouden voor de toekomst.

Bijlage Foto: Teus Verveer, Ruud Boele en Els Bakker (vlnr) lichten gezamenlijk de vang van de Museummolen. (Foto Swek/Cees Put)

Bijlage Foto: Teus Verveer, Ruud Boele en Els Bakker (vlnr) lichten gezamenlijk de vang van de Museummolen. (Foto Swek/Cees Put)