IMG_5021 (Medium)ALBLASSERDAM – Het nieuwe kunstwerk `Du monde primitif – au monde moderne’ dat onlangs bij de Haven in Alblasserdam is geplaatst, is deze week officieel onthuld. Het beeldje werd vorig jaar voor 5.000 euro aangekocht door wethouder Cardon op een tentoonstelling in Gorinchem. Vanuit het dorp kwamen hierover diverse kritische geluiden, omdat die 5.000 euro beter besteed had kunnen worden. “Maar wat is nu 5.000 euro op een begroting van 50 miljoen euro? Mensen weten niet waar ze over praten. Kunst is belangrijk voor ons dorp,” vertelde Cardon.

Huiskamer
Kunstenaar Roel Teeuwen die voor het transport van het beeld had gezorgd zei in zijn toespraak, net na de onthulling: “Bent u wel eens in een huiskamer geweest waar alleen een bank en tafel stonden? Hoe was dat? Niet zo gezellig he? Soms zie je wel eens in een huiskamer iets staan, waarvan je niet weet waarom het er staat. Dat kan om iets heel onnozels gaan, maar toch zijn die dingen belangrijk om een kamer te laten leven. U staat hier in de huiskamer van Alblasserdam. En dit kunstwerk, is zo’n ding dat Alblasserdam doet leven.”

Uit het slop
De maker van het kunstwerk is Romain Nikiema; een man die woont en werkt in Ougadougou in Burkina Faso. Het beeld is gemaakt van Belgisch hardsteen en werd aangeboden door Bert van Meteren van het Symposium in Gorinchem. Van Meteren vertelde: “Het is een bijzonder beeld waar veel handarbeid in zit. Ik had meteen wat met dit beeld toen ik het zag en heb het daarom over laten komen naar de tentoonstelling in Gorinchem. Dit beeld toont het gezicht van het verleden en die van het heden. De twee personen staan met de ruggen tegen elkaar, maar stralen wel respect en begrip uit. Met de aankoop van dit beeld geven we trouwens ook nog een beetje burenhulp, want dit soort deals zijn voor mensen in Burkina Faso de enige manier om uit het slop te geraken en de wereld in te trekken. ”

De portier
Het beeld, dat officieel Du monde primitif – au monde moderne (De primitieve wereld – de moderne wereld) heet, heeft inmiddels al de bijnaam ‘De Portier’, omdat het kunstwerk bij de voormalige portiersloge staat. “Dat is toch fantastisch dat mensen zoiets bedenken? Dat doen ze in Rotterdam ook. Ik vind het prachtig,” aldus wethouder Cardon.

Beeldenroute
In het havengebied zijn in de afgelopen jaren al meerdere kunstwerken geplaatst.  Deze beelden, zoals ‘Ecco Homo’ bij de brandweerkazerne, ‘De Klinkers’ bij de Rabobank en ‘De Cyclus’ bij de waterbushalte, maken deel uit van het zogenoemde ‘Rondje Haven’. Dit is een beeldenroute waar langs gewandeld kan worden. Wethouder Cardon wil dat de beelden langs deze route dit jaar nog in de avond verlicht worden. “Daarmee kunnen we de route nog duidelijker profileren,” vindt Cardon.

Discussie
De wethouder zegt het belangrijk te vinden dat er voldoende wordt gedaan met kunst in Alblasserdam. “Kunst zorgt voor creativiteit en dat is wat je nodig hebt als je iets wil ontwikkelen en als je succes wilt hebben. Ik zou ook graag zien dat scholen meer aandacht besteden aan kunst en cultuur.”

Kunst daagt uit
Dat er vanuit het dorp zo nu en dan kritiek komt op de aanschaf van kunstwerken, vindt Cardon niet erg: “Kunst daagt uit en zorgt altijd voor discussie. Iedereen vindt er wel iets van. Dat vind ik nou juist zo mooi.” Het is de bedoeling dat er binnenkort nog een kunstwerk wordt aangeschaft voor 20.000 euro. Waar dat komt en wat voor kunstwerk het precies wordt, moet nog worden beslist.

IMG_5021 (Medium)

IMG_4947 (Medium) IMG_4949 (Medium) IMG_5014 (Medium) IMG_5018 (Medium) IMG_5036 (Medium) IMG_5042 (Medium) IMG_5054 (Medium) IMG_5061 (Medium)

IMG_4206 (Large) IMG_4218 (Large) IMG_4220 (Large)