IMG_5215 (Medium)ALBLASSERDAM – Bezoekers van het Makado in Alblasserdam kunnen voortaan gratis gebruik maken van een draadloze internetverbinding in het hele winkelcentrum. Daarnaast kan het winkelend publiek gebruik maken van een interactief belevingssysteem en een reuzensmartphone. Zaterdag 15 maart werden de vernieuwen onthuld door wethouder Peter Verheij, voorzitter van de winkeliersvereniging Arie Bakker en Martijn van Leen van internetbureau FastForWaard.

Glazen plaat
Het winkelende publiek kan nu door middel van de reuzensmartphone, die tussen Albert Heijn en Primera staat opgesteld, een kijkje nemen op de websites van alle Makado ondernemers. De innovatieve ontwikkelingen gaan echter nog verder, want tegenover de Xenos vestiging staat een glazen plaat opgesteld die in staat is tot een verrassende interactie met de bezoekers van het winkelcentrum.

Bijzonder scherm
Het systeem is ontwikkeld door Internetbureau FastForWaard dat sinds vorig jaar gevestigd is in het Ambachtsherenhuis aan het Cortgene 9. Het bureau heeft ook aan de basis gestaan van het tweede, zeer bijzondere scherm op het binnenplein. Martijn van Leen: “Deze ontwikkeling is zo nieuw dat we er nog geen pasklare naam voor hebben bedacht. Je kunt het scherm namelijk activeren door het maken van lichaamsbewegingen. Het beeld wordt geprojecteerd op een deels transparante glazen plaat. Wie langsloopt wordt geconfronteerd met een getekend lijnenfiguur van zichzelf. We hebben ons bij het ontwerp laten inspireren door spelcomputers als de Nintendo Wii en xBox.”

Nieuwsgierigheid prikkelen
“We gaan ervan uit dat de nieuwsgierigheid van de persoon in kwestie wordt geprikkeld en dat hij of zij vervolgens de interactie met het scherm zal aangaan”, vult zijn collega Barbera Struis aan. “Het is niet de bedoeling dat het scherm wordt aangeraakt. Een simpele beweging op een afstand van vier meter is voldoende. Grappig is dat de mensen zichzelf in een omgeving naar keuze kunnen neerzetten. Ze kunnen de afbeelding door middel van een QR code downloaden naar hun smartphone en vervolgens delen op hun favoriete sociale media.”

Website vernieuwd
Verder is de website van het Makado makado-winkelcentrum.nl vernieuwd. Marieke van Bergeijk, centrummanager van het Makado vertelt: “Naast de vertrouwde algemene pagina’s, waarop de gezamenlijke activiteiten vermeld staan, vindt de bezoeker er nu de websites van alle ondernemers. De informatie die zij op Facebook en Twitter plaatsen wordt met behulp van een vernuftig systeem meteen ingelezen door de website, die daardoor altijd up-to-date is.”

Gefilterd internet
Voorzitter Arie Bakker is blij met de vernieuwingen: ” We hebben nu de meest actuele website die je maar kunt bedenken. Een website die niet statisch, maar dynamisch is en zich kan aanpassen. Verder hebben we prachtige systemen in het centrum, waar mensen onder meer de laatste aanbiedingen van de ondernemers kunnen zien. Tot slot bieden we als service gratis WiFi aan. We hebben gekozen voor gefilterd internet. Dat houdt in dat bijvoorbeeld pornosites geblokkeerd zijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat kinderen die thuis tegen dat soort sites beschermd zijn, die websites hier wel kunnen bezoeken.”

De investeringen worden onder meer bekostigd uit het potje dat normaal bestemd was voor versieringen in het Makado.

IMG_5215 (Medium)

IMG_5198 (Medium) IMG_5202 (Medium) IMG_5211 (Medium) IMG_5222 (Medium) IMG_5225 (Medium) IMG_5226 (Medium) IMG_5229 (Medium) IMG_5233 (Medium) IMG_5255 (Medium)