IMG_5179 (Medium)ALBLASSERDAM – Een groep ouderen heeft vrijdagmiddag 14 maart in seniorencomplex Het Anker in Alblasserdam hun zorgen geuit over met name de bezuinigingen in de zorg. Vertegenwoordigers van zes van de zeven politieke partijen hoorden de zorgen aan en gaven antwoorden op de vragen die de ouderen bezighouden.

Hoogbejaard
“Er wordt overal op bezuinigd en dan wordt er tegen ons gezegd dat we meer voor elkaar moeten zorgen, maar hoe kunnen wij nu als hoogbejaarde mensen voor elkaar zorgen? Ik ben zelf 95 en mijn kinderen zijn al boven de zeventig. Die hebben genoeg aan hun eigen zorgen,” vertelde één van de ouderen. Een ander zei: “”Ik heb het idee dat we een etiketje hebben met: ga maar gauw dood. Kijk naar de zorg in het ziekenhuis. Als we daar komen als we iets mankeren wordt er vaak gezegd: ‘Maar mevrouw, u bent al zó oud.”

Schone ramen
Haar overbuurvrouw mevrouw Christiaans viel bij met: “Er zijn mensen die de deur niet meer uit komen. Het enige dat zij kunnen is naar buiten kijken. Zij willen daarom schone ramen hebben, maar ook daar is op bezuinigd. We krijgen nu nog maar twee uur per week hulp. Dat is echter veel te krap om het huis bij te houden. Er moet gestoft en gezogen worden, de douche moet gedaan worden, de binnenkant van de ramen moet schoongemaakt worden. Dat red je niet in die twee uur.” “En om die zorgen te uiten liepen wij mee met het protest,” verduidelijkt Miep Versteeg.

Nog een keer langs
Een directe oplossing hadden de aanwezige politici niet voorhanden. Wel gaven zij aan de zorgen te delen. “Wij delen uw zorg over de zorg unaniem. Er gaan veranderingen in de zorg plaatsvinden, maar voor ons is het nu nog moeilijk kleur bekennen, omdat we nog niet precies weten wat er gaat veranderen en welke gevolgen dat gaat hebben. Wel zullen wij ons gaan inspannen om de kwaliteit van de zorg op een zo hoog mogelijk niveau te houden in Alblasserdam,” zei Herman Verweij van de VVD. “Als er meer over dit onderwerp te zeggen is, komen we graag nog een keer bij u langs,” beloofde CDA’er Arco Strop.

SWA
“Onze partij schrijft ouderdom niet af. Wel vinden wij het belangrijk dat ouderen een netwerk om zich hebben, dat zij aan kunnen spreken als dat nodig is,” betoogde Jan-Willem de Leeuw van de SGP. “Wij laten ouderen zeker niet in de kou staan,” sprak Teus Stam van de ChristenUnie. PvdA’er Rinus van Lavieren vertelde dat er al projecten lopen die ervoor moeten zorgen dat de zorg van een goed niveau blijft. “Verder denk ik dat hier ook een grote rol ligt voor de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA). Zij kunnen helpen bij uw problemen.”

Spreekuur
“Laat die mensen van de SWA eens hier komen voor een spreekuur, want er zijn hier mensen die daar niet zelf naartoe kunnen, maar wel met vragen zitten. Vragen over de zorg, maar ook vragen over hoe wij onze (belasting) papieren in moeten vullen. En wij hebben geen internet en e-mail en dat soort dingen om op te kijken,” vertelde mevrouw Versteeg. “Die boodschap zullen wij zeker overbrengen,” beloofde Jan-Willem de Leeuw.

Demonstratie
De bijeenkomst werd afgesloten door Ramon Pardo (D66) met: “Dit soort contacten moeten we blijven houden. Laat uw stem horen, zodat wij niet over vier jaar weer bordjes zien met: ‘Weg met de raad’. Aanleiding voor het bezoek van de politici was het feit dat vorige week werd gedemonstreerd met borden waar op stond: ‘weg met de raad’. Ramon Pardo van de D66 las dit en organiseerde samen met Jan Slager van het Anker een bijeenkomst.

IMG_5179 (Medium)

IMG_5168 (Medium) IMG_5171 (Medium) IMG_5175 (Medium) IMG_5176 (Medium) IMG_5183 (Medium) IMG_5186 (Medium)