IMG_4652 (Medium)ALBLASSERDAM – Zo’n twintig mensen hebben vrijdag 7 maart op het Raadhuisplein in Alblasserdam gedemonstreerd tegen bezuinigingen in de zorg. Rond 10.30 uur ging de demonstratie, waaraan vooral ouderen deelnamen, van start bij de ingang van seniorencomplex Het Anker aan het Wilgenplein. Uitgerust met spandoeken, protestborden en rollators liep de stoet via het Makado naar het gemeentehuis. “Het moet eens afgelopen zijn met het bezuinigen op de zorg. Ik krijg wéér een kwartier minder thuiszorg en intussen sturen ze wel een zak geld naar de Oekraïne,” klaagde 85-jarige mevrouw H. Rozenveld.

Meer geld voor zorg
De bewoonster van Het Anker kreeg bijval van haar buurvrouw Gré Keus. “Er moet meer geld beschikbaar komen voor goede zorg aan huis. En als het nodig is, moeten mensen naar een goed verzorgingshuis kunnen,” vond Keus.

Leefbaar Alblasserdam
Het liefst wilden de senioren hun verhaal kwijt aan lijsttrekker Uğur Oflaz van Leefbaar Alblasserdam. Volgens de demonstranten had Oflaz, die de actie met zijn partij steunde, beloofd om langs te komen. De lijsttrekker was echter nergens te zien. Ook de andere leden van Leefbaar lieten het afweten. “Nu hebben we zo ons best gedaan. Er lopen zelfs ouderen van 89 jaar mee. Waar zijn de mensen van Leefbaar Alblasserdam die ons zouden steunen? Ik zie ze niet,” mopperde medeorganisator Jan Slager. Nadat ook in het gemeentehuis niemand een luisterend oor bood, vertrok het groepje rond 11.15 uur weer naar Het Anker.

Niet onze demonstratie
Na afloop liet Slager weten dat hij zich ‘voor lul’ gezet voelt. “Een uur later kwamen ze met de smoes dat ze het vergeten waren. Schandalig! We hebben een kater, zonder dat we gedronken hebben,” zei Slager. Volgens Oflaz was er sprake van een misverstand: “Ik ging er vanuit dat er langer gedemonstreerd werd en wist niet dat alles zo snel al weer zou vertrekken. Bovendien wilden we niet zo erg op de voorgrond treden, want het is hun protest; niet de onze. Desondanks staan wij nog steeds achter de gevoerde actie, want op zorg moet je niet bezuinigen,” aldus de lijsttrekker. Tekst: Peter Stam, Foto’s: Cees van der Wal en Peter Stam.

DemonstratieLBA_©ceesvdwal (Medium)  DemonstratieLBA_©ceesvdwal_6 (Medium) DemonstratieLBA_©ceesvdwal_7 (Medium)  DemonstratieLBA_©ceesvdwal_11 (Medium) IMG_4613 (Medium) IMG_4621 (Medium)  IMG_4628 (Medium)  IMG_4641 (Medium) IMG_4647 (Medium) IMG_4652 (Medium)  IMG_4664 (Medium)  IMG_4685 (Medium)