Du monde primitif au monde moderne (Medium)ALBLASSERDAM – Wethouder Ad Cardon heeft voor 5.000 euro een nieuw kunstwerk aangeschaft. Het beeld, dat inmiddels is geplaatst bij de ophaalbrug aan de Haven in Alblasserdam, wordt donderdag 13 maart officieel onthuld. “Ik heb het beeld vorig jaar gekocht bij een tentoonstelling in Gorinchem. De maker wilde er 15.000 euro voor. Ik zei: ‘Aju, paraplu dat heb ik niet’. En ik liep door,” vertelt Cardon.

Mooi beeldje
De wethouder vervolgt: “Later kwam de beste man terug en zei: ‘voor 5.000 mag je het hebben’. Daar heb ik mee ingestemd, want dat geld hadden we opgespaard voor een nieuw kunstwerk en dit was een mooi beeldje. Kunstenaar Roel Teeuwen heeft er daarna voor gezorgd dat het beeld naar Alblasserdam is getransporteerd.”

Du monde
De maker van het kunstwerk is Romain Nikiema; een man die woont en werkt in Ougadougou in Burkina Faso. Het beeld, gemaakt van Belgisch hardsteen, ‘luistert’ naar de naam “Du monde primitif – au monde moderne”. Het is de bedoeling dat het kunstwerk op 13 maart rond 17.00 uur wordt onthuld.

Rondje haven
In het havengebied zijn in de afgelopen jaren al meerdere kunstwerken geplaatst.  Deze beelden, zoals ‘Ecco Homo’ bij de brandweerkazerne, ‘De Klinkers’ bij de Rabobank en ‘De Cyclus’ bij de waterbushalte, maken deel uit van het zogenoemde ‘Rondje Haven’. Dit is een beeldenroute waar langs gewandeld kan worden. Wethouder Cardon wil dat de beelden langs deze route dit jaar nog in de avond verlicht worden. “Daarmee kunnen we de route nog duidelijker profileren,” vindt Cardon.

Discussie
De wethouder zegt het belangrijk te vinden dat er voldoende wordt gedaan met kunst in Alblasserdam. “Kunst zorgt voor creativiteit en dat is wat je nodig hebt als je iets wil ontwikkelen en als je succes wilt hebben. Ik zou ook graag zien dat scholen meer aandacht besteden aan kunst en cultuur.”

Kunst daagt uit
Dat er vanuit het dorp zo nu en dan kritiek komt op de aanschaf van kunstwerken, vindt Cardon niet erg: “Kunst daagt uit en zorgt altijd voor discussie. Iedereen vindt er wel iets van. Dat vind ik nou juist zo mooi.”

20.000 euro
Het is de bedoeling dat er binnenkort nog een kunstwerk wordt aangeschaft voor 20.000 euro. Waar dat komt en wat voor kunstwerk het precies wordt, moet nog worden beslist.

Du monde primitif au monde moderne (Medium)

cycluss (Large)