006-2 (Large)ALBLASSERDAM – Gerard Elkhuizen en Alice Moonen uit Alblasserdam reizen deze maand weer af naar Bothaka in India. Ditmaal nemen ze enkele tientallen speciale WakaWaka zonnepaneelledlampen mee. De lampen zijn gesponsord door Antilope Outdoor in Alblasserdam.Schitterend licht
WakaWaka betekent in het Swahili ‘schitterend licht’, een toepasselijke naam. Het is de meest efficiënte zonnepaneel-ledlamp ter wereld. Na een dag opladen in de zon geeft het minimaal zestien uur uitstekend leeslicht. Het is bedacht en ontwikkeld door Nederlanders en draagt bij aan het beter bereikbaar maken van een veilige en goedkope lichtbron in ontwikkelingslanden. De lampen worden in Nederland ook steeds populairder.

Actie
Evert Vink en Lida Oorbeek van Antilope Outdoor aan het Cortgene in Alblasserdam zijn niet alleen enthousiast over wandelen en fietsen. Zij zijn ook sociaal bewust en willen hun steentje bijdragen om mensen in een Derde Wereldland te ondersteunen. Daartoe hebben ze een actie bedacht: voor iedere WakaWaka lamp die zij verkopen schenken ze er één aan een dorpeling in Bhotaka in India.

Kleine projecten
Gerard Elkhuizen en Alice Moonen uit Alblasserdam zijn erg bekend in Bhotaka. Ze zijn er in de laatste 10 jaar regelmatig geweest en door hun liefde voor de mensen en deze plek, hebben ze kunnen helpen om een paar kleine projecten van de grond te krijgen. In februari reizen ze weer af. Zij zullen zorgdragen dat deze zonnepaneel-led lampjes bij de juiste mensen terecht komen.

Bhotaka
Bhotaka is een arm dorp zoals zovelen in Orissa, India, gelegen op 400 km ten zuiden van Calcutta. Het land in dit deltagebied kan de dorpelingen soms goedgezind zijn als de gewassen na een gunstig seizoen geoogst kunnen worden. Maar vaak hebben ze te maken met regelmatig terugkerende overstromingen tijdens steeds heftiger moesson regens. De reuzeorkaan Phailin heeft in zijn nasleep voor overstromingen gezorgd die wijdverspreid schade toebracht aan woningen en de bijna oogst-klare gewassen.

Inkomensgrens
Veel van de getroffen families zitten aan de laagste inkomensgrens; de inkomsten van de meesten komt van het land en varieert tussen € 0,65 en € 2,20 per dag. De dagelijkse maaltijd van de aller armste boerenfamilies bestaat uit een ontbijt van rijstewater – rijst geweekt in water, puur om de maag te vullen – voordat ze het land opgaan. En een avondmaal van rijst met linzen en de groenten van het seizoen. Voor deze mensen geen sociale voorzieningen waar ze op terug kunnen vallen om zo’n slechte periode te overbruggen.

Stroomuitval
Door voortdurende stroomuitval zijn de meeste mensen aangewezen op het gebruik van kerosine lampen voor verlichting. Deze zijn gevaarlijk (veel ernstige ongelukken met brandwonden), ongezond (miljoenen vrouwen en kinderen inhaleren het equivalent van twee pakjes sigaretten per dag) en duur, tot 20% van het inkomen. Door het gebruik van deze zonnepaneel-led lampjes hebben ze een betrouwbaar, gezond en gratis bron van licht.