Ugur OflazALBLASSERDAM – Leefbaar Alblasserdam heeft deze week haar verkiezingsprogramma, de kandidatenlijst en een nieuwe website gepresenteerd. De politieke partij werd in december 2013 opgericht en doet dit jaar voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen die in maart gehouden worden. Lijsttrekker is de 20-jarige Ugur Oflaz. Op nummer twee van de kandidatenlijst staat Xavier Leenheer, op nummer drie Mark Kemp, op vier Stephan Bravenboer en op vijf Casey Visser.

Drechtstad
Aanleiding voor Oflaz om een nieuwe partij op te richten, was ontevredenheid over de huidige zes politieke partijen in het Damdorp. Oflaz vertelt: “Leefbaar Alblasserdam (LBA) is een pro-Alblasserdamse gemeentelijke politieke partij, opgericht als alternatief voor de Haagse partijen die hun niet-Alblasserdamse belangen botvieren op Alblasserdam. Het beleid van de huidige partijen in Alblasserdam vinden wij te rigide en de volgzaam aan de landelijke politiek. Ook geloven wij niet dat deze partijen ook maar een spatje geven om -dan wel trots zijn op- de identiteit van Alblasserdam. Zij zien Alblasserdam het liefst vervagen in de niet-harmonieuze Drechtstad.”

Betere toekomst
Door mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 wil Leefbaar Alblasserdam deel uit gaan maken van de gemeenteraad. “Onze partij gelooft en belooft hiermee Alblasserdam en haar inwoners een betere toekomst te bieden,” stelt Oflaz.

Forum
Volgens de lijsttrekker van Leefbaar Alblasserdam is zijn partij niet links en niet rechts. “Onze partij heeft natuurlijkerwijs volkomen linkse, rechtse, conservatieve én progressieve opvattingen; de partij is ‘voorbij links en rechts’. Een echte Dorpspartij dus, die staat voor de belangen van het dorp, zonder invloed van ideologisch fanatisme. Het fenomeen ‘directe democratie’ is voor ons van vitaal belang. De partij zal de principes van deze bestuursvorm aanhouden door middel van volledige openheid en informatiewisseling tussen diegenen die deelnemen aan het bestuur van Alblasserdam en de belanghebbenden. Hiervoor zullen de moderne media worden ingezet voor feedback en berichtgeving, maar ook zorgen we voor de ontwikkeling van een publiek forum op de site.”

Drechtraad
De partij laat in het manifest weten fel tegen de Drechtsteden en de Drechtraad te zijn. “Het samenwerkingsverband de Drechtsteden en de Drechtraad dienen alleen maar om de weg vrij te maken naar -en de fundering te leggen onder- een toekomstige Drechtstad. Dat is onacceptabel en wij als Leefbaar Alblasserdam zullen er dan ook alles aan doen om dit te voorkomen. Alblasserdam is een Alblasserwaards dorp en dat dient zo te blijven. Alblasserdam mag nooit een wijk van Dordrecht worden. Hetzelfde geldt voor de andere naburige dorpen in de Alblasserwaard. Regionale problemen kunnen ook opgelost worden zonder een Drechtraad,” vindt Ugur.

Alblasserwaard
Wel wil de partij mee samenwerking met dorpen in de Alblasserwaard. Volgens Ugur is dit ‘absolute noodzaak’: “Deze samenwerking kan zelfs in de toekomst uitgroeien tot een algemene samenwerking binnen de Alblasserwaard waarbij educatieve, sociale, culturele, economische en politiek/ideologische lijnen aangehouden en gevolgd zullen worden.”

Op de website van Leefbaar Alblasserdam zijn de standpunten van de partij terug te vinden.
Opvallende standpunten zijn:

– De komst van een BOB-bus die in de nacht van zaterdag op zondag in de richting van Rotterdam en terug zal rijden. Zodat de behoefte naar uitgaansgelegenheden ook op zaterdag bevredigd kan worden.

– Terugkeer van een volwaardige kermis en circus in Alblasserdam (zonder te hoge prijzen.)

– De stoplichten die sinds kort zijn geplaatst bij de oversteekplaats tegenover cultureel centrum Landvast, moeten worden vervangen door een zebrapad.

– Openingstijden van de brug over de Noord verplaatsen naar buiten de spits.

– De jeugdgemeenteraad wordt zwaar misprijst door de gemeenteraad en daarnaast lijdt de jeugdgemeenteraad onder een zwaar gebrek aan populariteit onder de jeugd zelf. Hier moet drastisch aan gewerkt worden door het te promoten op basis- en middelbare scholen én door medewerking van die scholen zelf. Van censuur door de gemeenteraad zal geen sprake meer zijn, omdat Leefbaar Alblasserdam zichzelf direct aanspreekbaar en als vertegenwoordiger opstelt van de jeugdgemeenteraad. De jeugd is de toekomst.

– De komst van een avond/nacht winkel niet tegenhouden.

– Niet bemoeien met openingstijden

– Geen nieuwe hoogbouw.

– Stimuleren van cultuur (kunst, musea, geschiedenis) binnen Alblasserdam.

Reacties op het programma via Twitter
Via Twitter hebben diverse politici al gereageerd op de uitspraken van Leefbaar Alblasserdam. Geen van de partijen die hebben gereageerd is het eens met de uitspraak dat de huidige partijen Alblasserdam het liefst op zien gaan in een Drechtstad. Wethouder en SGP-lijsttrekker reageerde als eerste met: “Leefbaar heeft niet opgelet de laatste jaren. De gemeenteraad besloot: ‘Alblasserdam zelfstandig’. We gebruiken niet voor niets slogan #puurAlblasserdam. Ze moeten nog even doorstuderen bij Leefbaar.”

Michael van der Plaat zei:”Als ik dat persbericht zo lees, is de partij elk contact met de realiteit kwijt.”

De PvdA liet via Twitter weten dat de uitspraak over het opgaan in een Drechtstad getuigt van weinig inzicht en kennis. “Wij zetten juist in op lokale samenleving en zijn voor zelfstandig Alblasserdam,” aldus de PvdA. Haci Erdogan (PvdA) vulde daar later nog op aan: “Het is duidelijk dat ze de lokale politieke ontwikkelingen niet volgen.”

Freek de Gier (VVD) was eenzelfde mening toegedaan en schreef: “Volgens mij lange tijd de inspanningen van de politieke partijen niet gevolgd en geen programma’s gelezen.”

Op woensdag 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Volwassen inwoners van Alblasserdam (en vele andere plaatsen in Nederland) kunnen op die dag kiezen door wie zij de komende vier jaar bestuurd willen worden. In Alblasserdam kan gekozen worden uit zeven partijen. Dit zijn de VVD, SGP, ChristenUnie, D66, PvdA, het CDA en Leefbaar Alblasserdam. Alle partijen hebben inmiddels hun verkiezingsprogramma gepresenteerd.

Deel dit bericht via...