spijbelende kinderen (Kopie)ALBLASSERDAM – Op vrijdag 14 februari 2014, de laatste schooldag voor de voorjaarsvakantie, worden op de meeste basisscholen in Alblasserdam controles uitgevoerd op ongeoorloofd verzuim. Medewerkers van Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (onderdeel van de Dienst Gezondheid & Jeugd) voeren deze controle die dag behalve in Alblasserdam, ook uit in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Papendrecht. De laatste schooldag voor de voorjaarsvakantie staat bekend om de vele verzuimmeldingen.

Leerrecht
Om zichtbaar te zijn in de regio heeft Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) een preventieve actie opgezet in de vorm van een extra controle op ongeoorloofd verzuim. Zowel de scholen als LVS vinden het belangrijk dat leerlingen optimaal gebruik maken van hun ‘leerrecht’, ook op de laatste dag voor een schoolvakantie.

Controle
De actie begint op 14 februari om 08.30 uur met een bezoek aan de eerste school en eindigt als alle scholen bezocht zijn om 12.30 uur. Elke school krijgt bezoek van twee medewerkers, die alle klassen bezoeken om vast te stellen welke leerlingen niet aanwezig zijn. Om de actie te bespoedigen wordt van de scholen verwacht dat er voor de medewerkers van LVS een lijst klaar ligt met de gegevens van de afwezige leerlingen met bijbehorende verblijfadressen, telefoonnummers en reden van afwezigheid. De reden van afwezigheid wordt gecontroleerd.

Sanctie
Na het schoolbezoek worden de ouders/verzorgers van niet aanwezige leerlingen benaderd. Indien er sprake is van ongeoorloofd of luxe verzuim krijgen de ouders/verzorgers een sanctie opgelegd. De betreffende school ontvangt hiervan een afschrift.