IMG_3180 (Kopie)ALBLASSERDAM – Basisschool De Schalm in Alblasserdam heeft vrijdag 8 februari feestelijk afscheid genomen van meester Piet van Ham (62). De meester werd ‘s middags door de hele school toegezongen en op het schoolplein mocht Van Ham een naambordje onthullen. Het schoolplein heet voortaan het ‘Piet van Ham Plein’.

Groep zes
Van Ham begon als meester in 1972 bij School Kerkstraat, ook wel ‘School Gijsen’ genoemd. Later kreeg de school de naam ‘De Schalm’. “In het begin stond ik voor één klas. Later heb ik ook combinaties gedraaid. Mijn hart lag het meest bij groep zes,” vertelt Van Ham.

41 jaar
De Dordtenaar zegt altijd met veel plezier in het Damdorp te hebben gewerkt. “Alleen de straat waar de school staat is al fantastisch. Heerlijk in het oude centrum van Alblasserdam. Ik vind het echt de mooiste school van deze omgeving. Bijna 41 jaar heb ik hier met veel plezier gewerkt. Lange tijd was ik hier als enige man werkzaam. Soms voelde ik me wel geïntimideerd door al die vrouwen,” lacht Van Ham.

Vrijwilliger
Hoewel de meester officieel met pensioen is gegaan, verricht hij nog wel hand -en spandiensten in de school. Zo helpt hij als vrijwilliger bij correctiewerk en geeft hij soms ondersteuning bij de lessen ‘handenarbeid’.

Natuur
Veel collega’s, leerlingen en ouders hebben goede herinneringen aan meester Van Ham. Één van de collega’s laat weten: “We kennen Piet als een zeer enthousiaste onderwijzer die bekend staat om zijn liefde voor de natuur. In zijn beginjaren nam hij zijn leerlingen zelfs mee naar de Biesbosch. Daar werd dan gekampeerd en mochten de kinderen bij zijn vrouw Joke komen eten. Piet heeft zich ook jarenlang belangeloos ingezet voor het schoolkamp in Drunen tijdens de zomervakanties.”

IMG_3145 (Kopie) IMG_3171 (Kopie) IMG_3174 (Kopie) IMG_3180 (Kopie) IMG_3200 (Kopie) IMG_3223 (Kopie) IMG_3232 (Kopie) IMG_3238 (Kopie)