brandweer [Desktop Resolutie]ZWIJNDRECHT – De meetploeg van brandweer Nieuw-Lekkerland is donderdagochtend 6 februari met spoed opgeroepen voor een melding van een lekkende treinwagon op rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Het lek werd donderdagochtend 6 februari rond 10.45 uur ontdekt. Volgens RTV Rijnmond gaat het om de stof acrylnitril die vrijkomt. Acrylnitril is zeer licht ontvlambaar en giftig. Datzelfde gas kwam afgelopen mei vrij bij een treinontsporing in het Belgische Wetteren.

Kleine lekkage
Hoeveel gas er weglekt uit de ketelwagon in Kijfhoek is nog niet bekend. De brandweer spreekt van een ‘kleine lekkage’. Ter plaatse en in de omgeving worden metingen verricht.

Inzet
Voor de melding bij Kijfhoek zijn, behalve de meetploeg van Nieuw-Lekkerland, onder meer het gaspakkenteam van Gorinchem en de brandweerkorpsen van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Zwijndrecht, Dordrecht, ‘s Gravendeel en Heerjansdam gealarmeerd. Rond 12.00 uur werd brandweer Alblasserdam opgeroepen om met een brandweerwagen de kazerne van Nieuw-Lekkerland te herbezetten, zodat er bij een mogelijk nieuw incident in die regio geen tekort is aan materieel en manschappen.

Treinen
Voorlopig rijden er tussen Dordrecht en Rotterdam geen treinen.

Update:Rond 12.30 uur laat de brandweer via Twitter weten dat het gaat om een lek in een lege, nog niet gereinigde ketelwagon en dat de lekkage geen (nadelig) effect heeft voor de omgeving. De bedrijfsbrandweer van Prorail dicht het lek.