IMG_2232b (Kopie)ALBLASSERDAM – Siegfried Meier en Ada Meier – Noorlander uit Alblasserdam kwamen elkaar in 1958 tegen tijdens een kampeervakantie aan het Bodenmeer in Duitsland. Deze week kreeg het tweetal burgemeester Bert Blase op bezoek, die hen kwam feliciteren met hun vijftigjarig huwelijk. Blase overhandigde namens het gemeentebestuur een pentekening als cadeau voor het gouden jubileum.

Donker haar
Siegfried (72), geboren in München (Duitsland) en Ada (74), geboren in Nieuw-Lekkerland, zagen elkaar voor het eerst tijdens een kampeervakantie in Duitsland. Siegfried vertelt hoe dat ging: “Ik was samen met een vriend op vakantie. We waren op onze fiets naar het Bodenmeer gereden om daar te kamperen. Aan het meer zaten ook Ada, haar ouders en een vriendin van Ada. Günter en ik zagen die twee meiden en ik zei direct: ‘Die zwarte is voor mij’. Ik val namelijk op donker en Ada had mooi donker haar en haar vriendin was blond. Dat laatste kwam goed uit, want mijn vriend viel op licht haar.”

Niet zo macho
Ada vervolgt: “Mijn vriendin en ik vonden die aandacht van die jongens wel leuk. Het waren aardige jongens. Het viel me op dat Siegfried geen macho was. Dat vond ik wel leuk aan hem. De volgende dag moesten we weer verder en de jongens sliepen nog. We hebben een briefje achtergelaten en zijn vertrokken.”

Op de fiets er achteraan
Toen Siegfried en zijn vriend ontwaakten, merkten zij al snel dat de ‘Hollanders’ vertrokken waren. Navraag bij de kampeerburen leerde dat ze richting de grens waren gereden. “Wij zijn op de fiets gesprongen en ook die kant op gereden. Toen we daar aankwamen bleken ze alweer vertrokken te zijn. Gelukkig wist iemand te vertellen dat ze naar de watervallen zouden gaan. We zijn direct weer op de fiets gestapt en hebben een route binnendoor genomen. Onderweg ging vriend Günter nog onderuit met zijn fiets, maar toch zetten we door. Na een flinke tocht kwamen we aan bij een eiland en wie zien we daar lopen? Juist. Die meiden,” vertelt Siegfried glimlachend.

Maatpakken
De woonadressen werden uitgewisseld en vanaf dat moment startte een briefwisseling. De liefde tussen Günter en de vriendin van Ada was snel over, omdat zij in Nederland ook al een vriend bleek te hebben. De relatie tussen Siegfried en Ada hield wel stand. In 1960 reisde Siegfried af naar Apeldoorn, waar Ada toen woonde. “Vanaf dat moment was het aan tussen ons. Ik kreeg een baan in Den Haag in een winkel waar maatpakken voor onder meer prins Bernhard en andere ministers werden gemaakt. In Duitsland werkte ik ook al in die branche,” aldus Siegfried.

Nederlands
In de jaren die volgden leerde Siegfried zich de Nederlandse taal aan. Hij deed dit door kranten te lezen en veel te oefenen. Inmiddels spreekt de Damdorper al tientallen jaren accentloos Nederlands.

Theetuin
Ada en Siegfried hebben twee dochters en vijf kleinkinderen. Het gezin Meier was enkele tientallen jaren actief bij de badmintonclub. Zaterdag 18 januari heeft het echtpaar het jubileum samen met vrienden en familie gevierd in de theetuin in Rijsoord.

IMG_2232b (Kopie) IMG_2237 (Kopie)