Rooms Katholieke KerkALBLASSERDAM – Twee van de acht rooms-katholieke kerken in de Drechtsteden sluiten nog voor het eind van het jaar hun deuren. Dat zegt vicevoorzitter Herman Jonker van het parochiebestuur in de Drechtsteden. De Fatimakerk aan de Parallelweg in Alblasserdam en de Emmanuelkerk in de Dordtse wijk Dubbeldam worden rond november aan de eredienst onttrokken en daarna waarschijnlijk te koop gezet. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland sluit tot 2025 ruim duizend van de bijna 1600 kerkgebouwen, omdat het aantal kerkleden afneemt en daarmee ook de financiële middelen. Zonder ingrijpen houdt de Nederlandse kerkprovincie het niet lang meer vol.

Meer kwaliteit
Volgens het parochiebestuur zijn zes rooms-katholieke kerken in de Drechtsteden voldoende. “In de Zwijndrechtse Waard is al een kerk gesloten, dus is er voor gekozen om één van de drie kerken in Dordrecht en één van de drie kerken in de Alblasserwaard te sluiten. Dit doen we met pijn in het hart,” zegt Jonker. Hij vervolgt: “Wel is het zo dat Paus Franciscus niet voor niets heeft gezegd, dat het geloof niet draait om gebouwen, maar om mensen. We moeten meer naar buiten, naar de mensen toe. Op die manier kunnen we de kerk versterken en verjongen. We willen meer energie steken in pastoraal werk, zodat er meer kwaliteit is in minder kerken. Dat was bij de keuze voor de sluiting voor ons belangrijker dan de financiën,” aldus Jonker.

Bijeenkomst
De locatieraad van de Fatimakerk in Alblasserdam betreurt het voorgenomen besluit van het parochiebestuur en gaat er alles aan doen om de kerk toch open te houden. “Dinsdagavond 21 januari wordt in de R.K. Onze Lieve Vrouw van Fatima kerk een bijeenkomst gehouden. De locatieraad hoopt dan op een grote opkomst om gezamenlijk tot ‘zwaarwegende argumenten ’ te komen om sluiting te voorkomen,” zo laat Tom Bea Pleij namens de locatieraad weten.

Honderd procent
Het voorgenomen besluit om de kerken te sluiten zal volgens Herman Jonker echter niet makkelijk meer te veranderen zijn. Jonker: “Het plan moet officieel nog goedgekeurd worden door het bisdom. Verder zijn er hoorzittingen geweest en er zijn toen geen zwaarwegende redenen genoemd, waarom de kerken niet zou mogen sluiten. Ik denk dat de kans dat de kerken in Alblasserdam en Dordrecht sluiten, honderd procent is. Mensen die een beter plan hebben, kunnen zich tot 1 maart melden.”

Verrijking
In de Fatimakerk in Alblasserdam, waar gemiddeld op een zondag zo’n 130 mensen de dienst bezoeken, was zondag de sfeer beduidend anders dan anders. “Het was minder druk. Mensen zitten hier echt mee. Ik begrijp het voorgenomen besluit wel, maar hoop toch dat het bestuur op andere gedachten wordt gebracht. De diensten hier zijn echt goed. Ze verrijken mijn leven,” vertelt Anna Maria Regina, één van de kerkgangers. Als de kerk eind dit jaar toch dicht gaat, wijkt de Nieuw-Lekkerlandse uit naar Sliedrecht. “Dat heeft als voordeel dat ik op zondag kan uitslapen en als nadeel dat ik verder moet rijden. We gaan het zien.”

Te koop
Nadat de bisschop over de voorgenomen sluiting positief heeft beslist, worden de gebouwen te koop gezet.

 

RTV Rijnmond maakte onderstaand beeldverslag: