KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPAPENDRECHT/NIEUW-LEKKERLAND – Op de zolder van een woning aan de Jan van Goijenstraat in Papendrecht is zaterdagmiddag 4 januari brand ontstaan. Rond 13.30 uur vloog de wasdroger in brand. Het vuur greep vervolgens snel om zich heen. De bewoner heeft nog geprobeerd om de vlammen te doven met emmers water, maar dit mislukte. Hierop is hij naar buiten gegaan en heeft de komst van de brandweer afgewacht.

Middelbrand
De brandweer, die opschaalde naar ‘middelbrand’ wegens uitbreidingsgevaar naar de beide buurwoningen, had de brand na aankomst snel onder controle. Met een warmtebeeldcamera is gecontroleerd of het vuur zich niet naar de buren had verspreid. Dat bleek niet het geval te zijn.

Schade
Bij de zolderbrand is niemand gewond geraakt. Wel ontstond er brand, rook -en waterschade. De stichting Salvage handelt deze schade verder af. Meer foto’s van de brand in Papendrecht zijn te vinden op www.papendrechtsnieuws.nl.

Tweede keer
In Nieuw-Lekkerland ontstond vrijdagavond 3 januari een schoorsteenbrand in de Dirk III straat. De brandweer van Nieuw-Lekkerland en Papendrecht kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Middels een ramoneur werden de brandende resten uit de schoorsteenpijp verwijderd. De brand heeft geen schade in de woning zelf veroorzaakt. In februari 2010 ontstond in dezelfde schoorsteen ook al brand. Ook toen werd de brandweer gealarmeerd en de schoorsteen schoongemaakt.

Schoorsteenbranden
In Nederland komen ieder jaar 1.650 schoorsteenbranden voor. Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat de aanslag in het rookkanaal (een dikke laag zeer brandbaar ‘creosoot’) in brand vliegt. Dat gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius. Deze creosoot, een teerachtige laag, wordt gevormd uit onverbrande deeltjes, die bij de verbranding het rookkanaal ingaan. De mate waarin deze onverbrande deeltjes ontstaan, hangt nauw samen met de keuze en het gebruik van de kachel of haard, het type schoorsteen en de wijze van stoken.

Foto’s: Sonny Lasschuit, Ezra Rehorst en Peter Stam.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA   KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA  KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA  IMG_1322 (Kopie) IMG_0136 (Kopie) IMG_0143 (Kopie) IMG_0148 (Kopie) IMG_0156 (Kopie)