IMG_1200 (Kopie)ALBLASSERDAM – Bahri (72) en Kusiye (67) Erdogan uit Alblasserdam vieren vrijdag 3 januari dat zij vijftig jaar getrouwd zijn. De burgemeester bracht hen in de middag een bezoek en overhandigde een bos bloemen. Ook een groot deel van de familie was naar de flatwoning aan de Wiardi Beckmanstraat gekomen, om het gouden jubileum mee te vieren.

Knipoog
Bahri en Kusiye ontmoetten elkaar in hun geboortedorp Kayapinar. Dit dorp is onderdeel van de stad Kayseri, in het midden van Turkije. “Zij was zestien en ik 23 jaar oud. Zij gaf een knipoog en vanaf die tijd gingen we met elkaar om,” vertelt Bahri.

Werk
Rond 1965 werd het Turkse dorp bezocht door Europeanen die mensen zochten die in Nederland wilden werken. Het echtpaar Erdogan ging op het aanbod in en verhuisde eerst naar België en vijf jaar later naar Nederland. In de zeventiger jaren kwam het gezin in Alblasserdam wonen. De man des huizes kreeg een baan bij de scheepswerf van Van der Giessen- De Noord. Na een fusie bij die werf, ging Erdogan aan het werk bij Scheepswerf en Machinefabriek De Groot en Van Vliet in Slikkerveer (Ridderkerk). Toen Bahri na een aantal jaren werd afgekeurd wegens zijn rug, kreeg hij tot aan zijn pensioen een baan bij de DSW; het huidige Drechtwerk.

Kleinkinderen
Mevrouw Erdogan zorgde in die tijd voor de opvoeding van haar vier kinderen. Later kreeg het echtpaar elf kleinkinderen en een achterkleinkind.

Turkije
De heer en mevrouw Erdogan gaan elk jaar rond mei terug naar hun geboorteland Turkije. “Vanaf mei zijn we daar. Na de zomer gaan we weer terug naar Nederland,” vertelt Kusiye. Haar zoon vult aan: “Pa wil eigenlijk voorgoed terug naar Turkije, maar ma wil dat niet, omdat ze dan haar kinderen en kleinkinderen moet missen. Die wonen allemaal in Alblasserdam.”

IMG_1200 (Kopie)

Familie Erdogan Alblasserdam