Ugur OflazALBLASSERDAM – Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 doen geen zes, maar zeven partijen mee. Op de valreep is de partij Leefbaar Alblasserdam (LBA) opgericht. Initiatiefnemer is de 21-jarige Ugur Oflaz uit het Damdorp. Hij wil een nieuw politiek geluid laten horen en meer te willen luisteren naar wat inwoners van Alblasserdam willen. “Ik wil meer interactie tussen de politiek en het dorp. Er zijn voldoende media waar interactie mogelijk is. Wij zijn een partij van de 21e eeuw en dat gaan mensen merken,” vertelt Oflaz.

Zeven partijen
Op woensdag 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Volwassen inwoners van Alblasserdam (en vele andere plaatsen in Nederland) kunnen op die dag kiezen door wie zij de komende vier jaar bestuurd willen worden. In Alblasserdam kan gekozen worden uit zeven partijen. Dit zijn de VVD, SGP, ChristenUnie, D66, PvdA, het CDA en Leefbaar Alblasserdam.

Leden
Op dit moment heeft Leefbaar Alblasserdam twee leden en dat is wat Ugur (spreek uit: Oer) Oflaz betreft nog te weinig. Hij vertelt: “We zoeken nog mensen die geïnteresseerd zijn in de politiek en houden van Alblasserdam. Verder moeten ze bij de ideologie van onze partij passen. Over twee weken maken we ons partijprogramma bekend en kan iedereen zien wat we willen bereiken en waar wij voor staan.”

Alblasserdams
Ugur studeert International Public Management (Bestuurskunde/Overheidsmanagement) aan de Haagse Hogeschool en is al lange tijd bezig met politiek. Ugur: “Sinds ik mezelf ken ben ik geïnteresseerd en hou ik me bezig met politiek, geschiedenis, aardrijkskunde, filosofie en dat soort wetenschappen. Ik ben begin dit jaar lid geworden van de Jeugdgemeenteraad. Daar móest is lid worden van één van de bestaande politieke partijen. Maar geen van die partijen vertegenwoordigde mijn ideologie. Ze zijn allemaal te weinig ‘Alblasserdams’ in mijn ogen. Om echt iets te kunnen bereiken, is de jeugdgemeenteraad niet de juiste plek. Daarvoor moet je in de gemeenteraad zitten. Verder wil ik dat de gemeente de jeugdgemeenteraad serieuzer neemt dan nu gebeurt. Nu word je daar beziggehouden en is er vanuit de gemeenteraad weinig enthousiasme. Dat moet beter. De JGR moet actiever en populairder worden.”

Speerpunten
De partij wordt op haar facebookpagina omschreven als een ‘Pro-Alblasserdamse gemeentelijke politieke partij, als oplossing voor de Haagse partijen die hun niet-Alblasserdamse belangen botvieren op Alblasserdam.’ Als speerpunten noemt Ugur vijf punten. Hij wil het gemeentebestuur democratischer en dynamischer maken en de toekomst en integriteit van het dorp ‘radicaler beschermen’. Verder wil de Damdorper Alblasserdam groener en recreatiever maken. Wil hij een betere maatschappelijke/politieke participatie in Alblasserdam, waarbij jongeren niet worden genegeerd en wil hij de solidariteit in het dorp naar een hoger niveau brengen. Hoe Leefbaar Alblasserdam dit exact wil realiseren, doet lijsttrekker Ugur nog niet helemaal uit de doeken. “Over twee weken presenteren we ons partijprogramma. Daar kunnen mensen zien waar wij voor staan en wat we willen bereiken.”

Links / rechts
Leefbaar Alblasserdam heeft geen verbinding met andere ‘Leefbaar-partijen’. “We zijn puur voor plaatselijk beleid en belang. We zijn noch links, noch rechts. Ik noem het voorbij links en rechts.”

Contact
Mensen die zich kandidaat willen stellen voor Leefbaar Alblasserdam of lid willen worden van de partij, kunnen contact opnemen met Ugur via het nummer 0649447712. Mailen mag ook: uguroflaz.1993@gmail.com