hyperthermiescannerALBLASSERDAM – In de Verenigde Staten wordt hard gewerkt aan de hyperthermiescanner voor het Erasmus Medisch Centrum, afdeling Daniel den Hoed. De scanner ter waarde van een miljoen euro werd bij elkaar gespaard middels allerlei acties door heel Nederland. De aanschaf van het apparaat was de laatste wens van de aan baarmoederhalskanker overleden Bianca Baijens (31) uit Alblasserdam. Begin 2014 wordt de scanner verscheept naar Europa.

Eerste behandeling
Aangekomen in Europa wordt het ‘bed’ met het hyperthermie (warmte)deel, dat in Duitsland gemaakt wordt, samengevoegd met de speciale MRI-scanner. Vervolgens volgt een testperiode van de ‘Scan van Bianca’. De hoop en verwachting is dat nog voor de zomer van 2014 de eerste patiënten behandeld kunnen worden.

Walking on a Dream
Bianca uit Alblasserdam was zelf tien jaar viroloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In 2010 overleed zij aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Haar laatste wens was dat ‘haar’ ziekenhuis een eigen hyperthermiescanner zou krijgen. De scanner kan tumoren verwarmen, waardoor de cellen zwakker worden en beter te bestrijden zijn. De aanschaf was echter te duur voor het ziekenhuis. Bianca’s ouders Jannie en Adrie startten na het overlijden van hun dochter een actie die ‘Walking on a Dream’ werd genoemd, om zo alsnog genoeg geld in te zamelen om de scanner te kunnen kopen.

Hele land
De actie kreeg steun vanuit het hele land, nadat het Algemeen Dagblad over de inzamelactie schreef. Er werden collectes gehouden, benefietconcerten georganiseerd, fietstochten gereden, wedstrijden gespeeld, markten gehouden en nog veel meer. Eind 2011, een jaar na de start van de actie, was er genoeg geld ingezameld om de scanner aan te kunnen schaffen.