Diederick Pruijsen en Ad Cardon (Kopie)ALBLASSERDAM – De gemeenteraad van Alblasserdam gaat volgende week instemmen met het plan van het college om voor 66.050 euro bomen te kappen in het gebied rondom het Lammetjeswiel en de scouting. Dat bleek dinsdagavond 11 december tijdens de commissievergadering ‘grondgebied’ in het gemeentehuis van Alblasserdam. Tijdens de vergadering stelden diverse partijen nog wel kritische vragen over met name de kosten van het opknapproject, maar konden uiteindelijk akkoord gaan.

Veiligheid
Tijdens een controle van `de bomen in het bosperceel naast het ‘Fort’ van de scouting in Alblasserdam, is gebleken dat een aantal bomen in dusdanig slechte staat is, dat actie noodzakelijk is om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen. Het is de bedoeling dat de slechte bomen met behulp van een telekraan, die op een naastliggend perceel wordt geplaatst, verwijderd worden. Doordat bij deze werkwijze de gekapte bomen niet omvallen en weggesleept hoeven worden, kunnen we zoveel mogelijk achterblijvende waardevolle bomen en beplanting sparen. De achterblijvende bomen en de onderbeplanting krijgen de ruimte om weer uit te groeien tot een nieuw duurzaam bos. Nieuwe aanplant is hierdoor niet nodig

Telekraan
Arie van ’t Zelfde van het CDA zei: “66.000 euro is niet zomaar niks. Kan het niet voor wat minder? Is zo’n telekraan nu wel nodig om bomen te kappen?” Marko Stout van de D66 had dezelfde vraag en vroeg zich af of het geen optie was om de omgezaagde bomen te laten liggen. Daarnaast vroeg hij zich af hoe het mogelijk was dat de interne kosten van het project zo’n 27.000 euro bedragen. “Dat vinden wij erg, erg, erg hoog.”

Interne kosten
Volgens wethouder Ad Cardon zijn de interne kosten zo opgelopen, omdat Alblasserdam nog onervaren was. “Ik schrok er zelf ook van toen we tot de conclusie kwamen dat we ook boseigenaar zijn en dat we dit stuk bos moeten onderhouden. Omdat we onervaren waren op dit gebied, hebben sommige dingen wat langer geduurd en zijn er meer uren in gaan zitten. Verder hebben we informatieavonden georganiseerd, contact gehouden met de Groene Long en nog meer van dat soort dingen.”

Alles aan bonken
Diederick Pruijsen, voorman en bomenspecialist bij de gemeente Alblasserdam legde vervolgens uit waarom er een telekraan nodig is om het gebied op te knappen en waarom de bomen niet kunnen blijven liggen: “Zonder telekraan rij je alles aan bonken. Door met de kraan de bomen uit het bos te halen, beschadig je veel minder, waardoor er waarschijnlijk niet eens herplant hoeft te worden. ZO hebben we veel sneller een eindbos. De meerprijs ten opzichte van het rooien zonder kraan valt erg mee. De bomen laten liggen kost juist geld.  Elke stam die achterblijft, schroeft de prijs op, want voor het hout wordt betaald door een houthandelaar. Ook de snippers, die afgevoerd worden naar de biocentrale, leveren geld op.”

Februari 2014
De gemeenteraadscommissie kon zich na het aanhoren van de beantwoording van de boomspecialist en de wethouder instemmen met het voorstel. Het voorstel wordt volgende week als akkoordstuk nog officieel afgehamerd tijdens de gemeenteraadsvergadering. Niet lang daarna kan er gestart worden. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is er eerst een ecologisch onderzoek gedurende één jaar uitgevoerd. Naar aanleiding van dit onderzoek is ontheffing bij het ministerie van Economische Zaken aangevraagd vanwege vleermuizen in het perceel. Daarnaast is bij de omgevingsdienst een kapvergunning aangevraagd. De werkzaamheden zullen nog voor februari 2014 worden uitgevoerd.

Voorman Diederick Pruijsen (links in beeld) en wethouder Ad Cardon (naast Diederick) lichten het voorstel toe.

Voorman Diederick Pruijsen (links in beeld) en wethouder Ad Cardon (naast Diederick) lichten het voorstel toe.