vibrant-curiosity-Oceanco-Foto-Peter-Stam-Desktop-ResolutieALBLASSERDAM – Mohammed al-Barwani (62) uit Oman heeft deze week een bezoek gebracht aan jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam. De miljardair kocht drie jaar geleden de superjachtwerf van de Griekse scheepsmagnaat Theodorus Angelopoulos en heeft sindsdien grootse plannen. “We willen grotere en gecompliceerdere boten bouwen. We willen de nummer één worden,” zegt Al Barwani in een interview met Bloomberg.

Orders
De superjachtenmarkt is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Volgens de Super Yachting Index steeg het aantal superjachten in vijf jaar tijd tot 6290 boten. De boten worden bijna uitsluitend verkocht aan miljardairs van de wereld en zijn meestal geprijsd vanaf zo’n 175 miljoen dollar. Oceanco heeft sinds 2012 zeven jachten tussen de 85 en 110 meter verkocht en heeft zijn orderboeken vol tot 2016. De gemiddelde bouw van een schip duurt vier jaar.

Aankoop
In het interview met Bloomberg vertelde eigenaar Al Barwani, die rijk werd van de olie, dat hij eigenlijk niet van plan was om Oceanco te kopen. “Het staat ver af van mijn business, maar ik dacht: laat ik eens kijken bij en leren van de scheepsbouw.” De miljardair, reisde af naar Alblasserdam en trof een bruisende botenbouwindustrie. Hij zegt daarover “Het wond me op.” Niet snel daarna ging Al Barwani over op de aankoop van de werf.

Villa
Over de jachten zegt Al Barwani: “Het is alsof je een villa op zee hebt. In de zomer kun je naar het zuiden van Europa en de Middellandse Zee en in de winter kun je naar de Indische Oceaan.”

Het volledige interview met de zakenman is hier te lezen.