Staalfabriek Nedstaal AlblasserdamALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft haar verzoek tot voorlopige voorziening met betrekking tot Nedstaal ingetrokken. Dat meldt burgemeester Bert Blase. Aanleiding hiervoor is het feit dat staalbedrijf Nedstaal heeft aangegeven dat er tot aan de gerechtelijk uitspraak van de zitting in de week van 27 januari 2014, geen proeven met verwerking van asbesthoudend staal zullen plaatsvinden. Het Comité Asbest Nedstaal Nee heeft haar verzoek vorige week ingetrokken.

Verder laat de burgemeester weten dat het Openbaar Ministerie nog steeds bezig is met haar onderzoek naar drie incidenten in april, waarbij tussen het normale staalschroot bij Nedstaal ook asbestschroot bleek te zitten. Blase gaat op korte termijn in gesprek met het OM om de voortgang van het onderzoek te bespreken.

Actiecomité
Het Comité Asbest Nedstaal Nee wil dat er behalve het onderzoek van het OM nog meer actie ondernomen wordt tegen Nedstaal. Zo drong Willem Schulpen van het comité er tijdens de laatstgehouden commissievergadering in Alblasserdam op aan dat er frequentere controles worden uitgevoerd op inkomend materiaal bij het staalbedrijf.

Frequenter
Burgemeester Blase liet weten dat er na de vondst van asbesthoudend staalschroot bij Nedstaal, direct frequentere controles zijn uitgevoerd. “Tegelijkertijd is personeel extra geschoold om potentieel asbesthoudend materiaal te herkennen. Een aantal weken na de vondst van het materiaal, is het aantal controles weer afgenomen. Volgens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid voldoet Nedstaal aan haar verplichten wat betreft de toegangscontroles. Dat was voor OZHZ reden om de intensivering te stoppen,” aldus Blase. Schulpen drong na dit antwoord nogmaals aan op intensievere controles.

Gaten
Verder vroeg Schulpen zich af of het zomaar toegestaan is om, zoals Nedstaal heeft gedaan, kapotte ramen en delen van het dak af te plakken met platen. “Het ziet er niet uit en wij mogen dat ook niet zomaar doen bij ons bedrijf en onze woning,” aldus Schulpen. Over deze afdekkingen zei de burgemeester: “Het afdekken van de gaten was niet primair nodig, maar het is wel goed dat het gebeurt. Al is het maar voor de uitstraling. Al is het wel zo, dat het niet persé verbetert als je er platen voor zet. Het maakt het gebouw niet representatiever. Voor ons zijn er echter geen regels om Nedstaal te dwingen om de reparatie anders te doen en voor Nedstaal heeft het geen prioriteit dat de buitenkant omgebouwd wordt tot paleisje.”

10.000 euro
Tot slot liet Blase weten dat het budget van 10.000 euro, dat de gemeenteraad beschikbaar voor het proces tegen Nedstaal, bijna op is. Met het beroep tegen het staalbedrijf, gaat de gemeente waarschijnlijk boven die 10.000 euro uit. Als het zover is, komt de burgemeester met een aanvraag voor meer krediet.