alcoholALBLASSERDAM – Vier minderjarige jongeren gaan deze week mystery-shoppen in Alblasserdam. De 14 en 15-jarigen gaan langs bij supermarkten, horecagelegenheden, snackbars, culturele centra, discotheken en sportkantines en proberen daar alcoholhoudende drank te kopen. Als het goed is wordt de drank niet meegegeven, omdat verkoop hiervan aan personen onder de zestien jaar niet is toegestaan in Nederland. De actie is onderdeel van een alcoholcampagne van het jongerenwerk Jeugd-Punt Alblasserdam.

Wetswijziging
De actie, die is aangevraagd door de gemeente Alblasserdam, wordt gehouden naar aanleiding van de wetswijziging  over de leeftijd van 16 jaar naar 18 jaar met betrekking tot het in bezit hebben van alcohol of de verkoop van alcohol. Er is voor nu gekozen voor jongeren onder de zestien, omdat de grens nu nog 16 jaar is voor licht alcoholische dranken.

Geen sancties
Het mystery-shoppen zal plaatsvinden op vrijdag 29 november 2013 en op enkele locaties op andere data in verband met de openingstijden. Aan de proef zijn geen sancties verbonden. Wel worden alle partijen persoonlijk over de uitkomst geïnformeerd.

Tekst en foto: Jongerenwerk Alblasserdam.