IMG_6858 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Bij basisschool ’t Nokkenwiel aan het Boerenpad in Alblasserdam is donderdag 7 november een ‘Kiss en ride’-zone in gebruik genomen. De pasaangelegde strook van zeven parkeerplaatsen werd geopend door wethouder Peter Verheij (verkeer, vervoer en onderwijs) en leerlingen uit groep 5 van ‘t Nokkenwiel.  De strook moet de verkeersveiligheid en de doorstroming verbeteren en is bedoeld om kinderen af te zetten of op te halen en meteen weer verder te rijden.

Opoffering
De zone, die werd bedacht in samenwerking met de basisschool, is aangelegd op de plek waar een vrijliggend fietspad lag. Een aantal mensen reageerden via deze site verbaasd op het besluit om het fietspad langs de Blokweerweg in te leveren voor de zone. “Mag er toch van uit gaan dat ieder weldenkend mens geen fietspad opoffert voor auto’s, waarvan de overgrote meerderheid van de inzittende kinderen op loopafstand van de school woont,” stelde reageerder Kaat Mossel.

Veiliger
Volgens wethouder Peter Verheij is er juist bewust voor gekozen om het fietspad samen te voegen met de rijbaan. “Het is niet de bedoeling dat fietsers en auto’s in een woonwijk gescheiden worden. Het is juist beter als zij samen gebruik maken van de weg, want dan neemt de snelheid van het gemotoriseerde verkeer af. Dat willen we juist, want het is hier een dertig kilometer zone,” aldus Verheij. “En de veiligheid van de kinderen gaat denk ik voor het individuele belang van langsfietsende volwassenen,” vult directeur Herman Oldenhuis aan.

Zeelt
Volgens verkeerskundige Peter van de Hoek wordt met de ‘Kiss en ride’-zone de Zeelt ontlast en daarmee gevaarlijke situaties rondom de school voorkomen. “Ouders reden vaak de Zeelt in en parkeerden ergens in de wijk, brachten hun kinderen weg en moesten vervolgens in de wijk keren en tussen de andere kinderen door weer uit de wijk komen. Met de nieuwe zone is dat niet meer nodig.”

Lopend of fietsend
Het liefst ziet de wethouder dat zoveel mogelijk kinderen te voet of met de fiets naar school gaan. “Het liefst zie ik dat iedereen te voet of op de fiets komt. Maar goed, dat kan niet altijd en áls mensen dan toch de auto pakken, willen we wel graag dat de kinderen veilig gehaald en gebracht kunnen worden.”

Werkgroep
De zone werd bedacht in overleg met de school en de ‘werkgroep verkeer’. Ellen van der Wal is lid van die werkgroep en vertelt: “Onze wens is om dit deel van de Blokweerweg helemaal in te laten richten als dertig kilometer zone. Dit is weer een klein stapje richting die wens.”

Belijning
De komende tijd wordt de nieuwe situatie nog verduidelijkt met belijning en bebording. De zeven nieuwe vakken zullen tijdens schooltijden gebruikt worden voor het wegbrengen en ophalen van kinderen. Buiten die tijden om kunnen de vakken gebruikt worden als parkeervakken.

IMG_6858 [Desktop Resolutie]IMG_6867 [Desktop Resolutie]

kiss and ride nokkenwiel