Piz AlbanaALBLASSERDAM – De kapitein van de Zwitserse tanker Piz Albana heeft zijn excuses aangeboden voor het veroorzaken van een vieze, chemische lucht in onder meer Alblasserdam, Kinderdijk, Papendrecht en Zwijndrecht. Woensdag 6 november kwamen er bijna twintig geurklachten binnen bij de DCMR Milieudienst Rijnmond. Oorzaak was het ontluchten van het ruim van de over de rivier de Noord varende tanker.

Inspecteurs van het Havenbedrijf zijn woensdagavond aan boord van het schip geweest, maar konden volgens Tie Schellekens, persvoorlichter van het Havenbedrijf Rotterdam niets onrechtmatigs ontdekken. “Tanks mogen gedroogd worden. Het goedje (acrylaat) dat in de tanks zat, was niet verboden. Er is dus geen overtreding begaan,” vertelt Schellekens.

Excuus
De kapitein van de tanker, die over de klachten werd ingelicht, heeft zijn excuses aangeboden. De man gaf aan dat hij de wind fout had ingeschat. Volgens voorlichter Schellekens is het de eerste keer dat de tanker, die tussen Basel en Rotterdam vaart, voor overlast heeft gezorgd.

Brandweer
Behalve de vele telefoontjes naar de milieudienst, werd door inwoners van Alblasserdam ook de 112-meldkamer gebeld. Naar aanleiding van die meldingen werd de brandweer tot drie keer toe op pad gestuurd voor een ‘gasachtige lucht’. De meldingen bleken later gerelateerd te kunnen worden aan de voorbijvarende tanker. Foto: Shipspotting.com