Dirk en Adrie Gaal1 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM –  Het spreekwoord ‘van een huwelijk komt een huwelijk’ is voor Dirk (88) en Adrie (85) Gaal werkelijkheid geworden. “Ik zag Adrie voor het eerst bij het feest van mijn zus, die in ondertrouw ging”, blikt Dirk terug. Adrie bleek familie te zijn van de man van haar zus. Hij stal haar hart en na zestig jaar huwelijk zijn ze nog steeds heel gelukkig met elkaar. Burgemeester Bert Blase van Alblasserdam kwam het jubilerende echtpaar woensdag 6 november namens de gemeente feliciteren.

Dirk Gaal is een geboren en getogen Alblasserdammer. Zijn vrouw komt oorspronkelijk uit Geervliet, een dorpje op het eiland Putten. “Ik heb veel voor haar moeten fietsen”, vertelt hij met een glimlach. “Zelfs op onze trouwdag ben ik naar haar toe gefietst. Zo ging dat destijds. Ik had geen ander vervoer. Ze was toen inmiddels verhuisd naar Nieuwerkerk aan de IJssel, maar ook dat is een aardig eindje. Ik moest twee rivieren oversteken.”

Dirk is het grootste deel van zijn werkzame leven actief geweest bij scheepsbouwers Van der Giessen De Noord en later bij Verolme. Veel van zijn familieleden hebben op deze werven gewerkt. Dirk heeft er zelfs een blijvende herinnering aan overgehouden in de vorm van doofheid. Hij vindt het jammer dat ‘het lied van de arbeid’ (het slaan van de klinkers, red.) niet meer gehoord wordt in het dorp. “Ik heb in die jaren dat ik er werkte gezien dat het steeds minder goed ging met de scheepsbouw in de regio. Dat heb ik altijd jammer gevonden.”  Dirk en Adrie hebben in hun huwelijk twee kinderen gekregen en vier kleinkinderen. Foto en tekst: Bert Bons.