sluis-op-de-damALBLASSERDAM – Jan Wijninga uit Alblasserdam is een petitie gestart tegen de mogelijke  herbouw van de sluis op de Dam in Alblasserdam. Dorpsgenoot Arie den Boer is onlangs, samen met studenten van Hogeschool Rotterdam een onderzoek gestart naar de bouw van een nieuwe sluis. Volgens Den Boer is dit behalve goed voor het toerisme ook goed voor de kwaliteit van het water. Inmiddels is er door Den Boer de Stichting Schutsluis Alblasserdam opgericht. Die stichting heeft als doel om, zoals dat vroeger ook was, een sluis in de Dam te maken, zodat het verkeer op het water vanaf de rivier de Noord de Alblas op kunnen varen en andersom.

De stichting werd opgericht afgelopen door Arie den Boer en de bestuursleden Arie van ‘t Zelfde (CDA), Marko Stout (D66) en Freek de Gier (VVD). Hoewel er politici van drie verschillende politieke partijen plaatsnemen in het bestuur, hebben de partijen zelf nog geen officieel standpunt ingenomen wat betreft een eventuele herbouw van een sluis in Alblasserdam.

Jan Wijninga vindt het hele herbouwidee geldverspilling en is bang voor een verkeerschaos. “Wij willen geen herbouw van de sluis van 10 à 12 miljoen en ook geen verkeersinfarct op de Dam van enkele weken,” stelt de Damdorper. Ook wil Wijninga het dat het amfitheater behouden blijft. Met de aanleg van de sluis zou dat deel moeten verdwijnen. De petitie is inmiddels 10 keer ondertekend. De petitie is hier te vinden.