IMG_6674 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De vrijwilligers en technici van de Fietsersbond Drechtsteden hebben zaterdag 2 november bij zeventig mensen een gratis fietscheck uitgevoerd. De hele dag stond ter hoogte van de Havenkerk aan de Ieplaan in Alblasserdam een team klaar om fietsen na te kijken en zo nodig te repareren. Aan de hand van een checklist werd de fiets doorgenomen. Zo werd er gekeken naar de verlichting, de stand van het zadel, de bandenspanning,  de spaken, reflectoren en meer.

Op de foto
De eigenaar van een goedgekeurde fiets, mocht samen met mascotte Vinnie Veilig op de foto. Deze foto’s zijn hier terug te vinden. Ook wethouder Peter Verheij (verkeer) kwam langs en liet zijn fiets keuren. Bij hem was alles in orde. Wel kreeg Verheij het advies mee om de koplamp beter te isoleren, zodat er geen storingen op gaan treden.

Zadel
William Nederpelt van de Fietsersbond was aan het einde van de dag tevreden over de actie. “Er zijn veel mensen langs geweest en er is weer veel gerepareerd. Veel kinderen hadden fietsen waarvan het zadel echt te laag stond. Nadat die op de goede hoogte was ingesteld gingen ze er meestal als een speer vandoor. Ook bellen bleken vaak te ver van de hand te zijn gemonteerd. En natuurlijk waren er weer de nodige problemen met de verlichting. Vooral het lichtknopje van batterijverlichting bleek een zwak punt te zijn. Het lijken kleine dingen, maar het is wel belangrijk dat alles goed werkt en goed staat afgesteld,” aldus Nederpelt.

Jongeren
De Fietsersbond vindt het belangrijk dat verkeersdeelnemers op een goede fiets rijden en goed zichtbaar zijn. Immers, fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. In 2011 reed 62 % van alle fietsers met licht. Van de jongeren, die het meest in het donker fietsen, reed slechts 54% met licht. De focus van de campagne ligt op fietsers van 13 tot 17 en van 17 tot 24 jaar. Deze groepen fietsen het meest zonder licht terwijl ze het vaakst in het donker rijden. Als de politie deze overtredingen tegenkomt, volgt een bekeuring van € 50. De campagne werd uitgevoerd door de Fietsersbond en werd ontwikkeld met medewerking van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Bike Totaal Philip de Koning.

Foto’s: William Nederpelt en Peter Stam.

IMG_6674 [Desktop Resolutie]

IMG_6668 [Desktop Resolutie] IMG_6680 [Desktop Resolutie] IMG_6687 [Desktop Resolutie] IMG_6691 [Desktop Resolutie] 10629350465_6c4c003fec_o [Desktop Resolutie] 10629514683_ae659bfa4a_o [Desktop Resolutie] 10629228555_ae05451a7e_o [Desktop Resolutie] 10629359366_4b9236a2a8_o [Desktop Resolutie]