IMG_6008 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Politie Alblasserdam heeft dinsdag 29 oktober de twee jongens bedankt, die er anderhalve week geleden voor zorgden, dat in Nieuw-Lekkerland een 36-jarige naaktloper aangehouden kon worden. “We zijn echt hartstikke blij dat jullie direct 112 gebeld hebben,” vertelt Robert Jan Schaeffer, waarnemend wijkagent van Alblasserdam. “Het is zo belangrijk dat er in dergelijke situaties direct gebeld wordt.” Als bedankje kregen de jongens een bioscoopbon.

In het gras
De vrienden Bastiaan (14) uit Alblasserdam en Henri (15) uit Oud-Alblas fietsten vrijdagmiddag 18 oktober vanuit school naar huis en zagen in de berm langs de Middelweg in Nieuw-Lekkerland een naakte man liggen. Bastiaan pakte direct zijn telefoon en belde 112. “Ik had juist op internet gelezen dat iemand een kwartier had gewacht met bellen en dat er beter gelijk gebeld had kunnen worden. Ik zei tegen m’n vriend dat hij de man in de gaten moest houden. Intussen hield ik contact met de meldkamer en gaf door wat ik zag. Op een gegeven moment hoorde de man sirenes en ging er vandoor. Gelukkig was de man heel herkenbaar, want hij fietste met een rood tasje achterop zijn fiets,” reconstrueert Bastiaan. Ter hoogte van de nieuwe woningen bij de Middelweg werd de schennispleger aangehouden.

Super gedaan
“De jongens hebben het super gedaan. Ze gaven via de telefoon een goed signalement en een goede locatiebeschrijving door. Bovendien bleven ze uit het zicht, zodat de man niet meteen op de vlucht ging. Als politie zijn we met dit soort meldingen heel blij. Het is één van de voorbeelden hoe belangrijk melden is. Wij kunnen het als politie niet alleen. We hebben liever dat mensen een paar keer te veel bellen dan een keer te weinig. Dit geldt zeker ook voor verdachte situaties. Zie je iets dat je niet vertrouwt? Bel gewoon 112,” luidt het advies van Schaeffer.

Sirenes
Dat tijdens het rijden naar de Middelweg de sirene werd gebruikt, was volgens de politie nodig omdat er over een fietspad werd gereden. “We proberen de sirenes altijd zo tactisch mogelijk te gebruiken. Toch ontkom je er soms niet aan dat de sirenes aan moeten, terwijl je dat eigenlijk liever niet doet. Veiligheid staat bij ons voorop,” aldus de wijkagent.

Op vrije voeten
Zo’n twee weken lang was de politie op zoek naar de Nieuw-Lekkerlandse man die zich zo nu en dan naakt liet zien aan onder meer kinderen. Dankzij de jongens kon de man worden aangehouden. De 36-jarige heeft inmiddels de schennisplegingen in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland bekend en is voorlopig weer op vrije voeten. Hij zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Bioscoopbon
Uit handen van de wijkagenten Robert Jan Schaeffer (Alblasserdam) en Floris Loman (Nieuw-Lekkerland) kregen Bastiaan en Henri voor hun alerte optreden een Landvast-bioscoopbon cadeau. “Heel leuk! Ik denk dat we naar de natuurfilm ‘De nieuwe wildernis’ gaan. Dat lijkt ons echt een mooie film,” glunderen de jongens.

De agenten Robert Jan Schaeffer (Links) en Floris Loman overhandigen Bastiaan en Henri (recht) het cadeau.

De agenten Robert Jan Schaeffer (Links) en Floris Loman overhandigen Bastiaan en Henri (recht) het cadeau.