fietscontrole fietsersbondALBLASSERDAM – De vrijwilligers en technici van de Fietsersbond Drechtsteden voeren zaterdag 2 november gratis een volledige fietscheck uit in een partytent op de hoek Ieplaan/Wilgenlaan bij kerkgebouw De Haven in Alblasserdam. De actie vindt plaats tussen 10:00 uur en 16:00 uur. Het motto van de landelijke campagne is ‘Ik wil je zien’. De nadruk ligt op de fietsverlichting, maar tevens wordt aan de hand van een checklist de staat van de fiets met de eigenaar doorgenomen.

Vinnie Veilig
Waar nodig worden eenvoudige reparaties uitgevoerd en de banden weer op de juiste spanning gebracht. Voor grotere ingrepen wordt doorverwezen naar de vakhandel. Iedere goedgekeurde fiets mag met de eigenaar op de foto met de speciale gast Vinnie Veilig, de bekende mascotte van de borden langs de weg.

Jongeren
De Fietsersbond vindt het belangrijk dat verkeersdeelnemers op een goede fiets rijden en goed zichtbaar zijn. Immers, fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. In 2011 reed 62 % van alle fietsers met licht. Van de jongeren, die het meest in het donker fietsen, reed slechts 54% met licht. De focus van de campagne ligt op fietsers van 13 tot 17 en van 17 tot 24 jaar. Deze groepen fietsen het meest zonder licht terwijl ze het vaakst in het donker rijden. Als de politie deze overtredingen tegenkomt, volgt een bekeuring van € 50.

De campagne wordt uitgevoerd door de Fietsersbond en werd ontwikkeld met medewerking van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Bike Totaal Philip de Koning.